Overweeg je een PS5 Pro? Zo maak je de overgang naadloos

News
vrijdag, 24 mei 2024 om 20:00
playstation 5 thumbf1624433855
Voor veel gamers zijn opgeslagen gegevens heel waardevol. Maar als je ze maar op één plaats bewaart, zijn ze niet bepaald veilig. Als jij je PS5-saves niet zomaar kwijt wil zijn, moet je eigenlijk cloud saves overwegen.
Het is in principe niet moeilijk om een cloud backup van je PS5-saves te maken. Je moet er eventjes wat voor doen in het instellingenmenu, maar daarna hoef je bijna nooit meer wat te doen. De eerste pagina die moet bezoeken is “Saved Data and Game/App Settings”.
Daar kun je voor PS5 en PS4 games aangeven dat je Auto-Sync (voor PS5 games) of Auto-Upload (voor PS4-games) aan wil zetten. Het makkelijkste is om het voor al je games aan of uit te zetten, maar je kunt die keuze ook per game maken.
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531

PS5 en PS4 cloud saves werken niet hetzelfde

Er is een belangrijk onderscheid tussen cloud saves voor PS5 games en cloud saves voor PS4 games. Bij PS5 games zijn je opgeslagen games namelijk gesynchroniseerd. Dat wil zeggen dat er automatisch gezorgd wordt dat de save in de cloud en de save op je console hetzelfde zijn. Is die in de cloud verouderd, dan is wordt er automatisch een nieuwe upload uitgevoerd en als je save op je console is verouderd, wordt je cloud-save automatisch gedownload.
Dat laatste is bij PS4 games niet het geval. Je cloud backup is altijd up to date, maar als je op een console speelt waar jouw save lokaal niet op staat, of waarbij hij niet up to date is, dan moet je hem handmatig downloaden. Dat kun je doen in het menu dat je krijgt wanneer je op je Home-scherm een game selecteert en op de options-knop drukt.
Via datzelfde menu kun je twrouwens ook handmatig een save uploaden. Dat kan handig zijn als je het vermoeden hebt dat een save niet is bijgewerkt. Ook als je op het punt staat een game te verwijderen om ruimte te maken op je interne opslag, kan het slim zijn om een handmatige back-up te maken.
playstation plus newf1655289162

PS Plus vereist voor cloud saves

Als je cloud saves wil gebruiken is dat helaas niet gratis. Net als Nintendo heeft PlayStation de feature verbonden aan een abonnement om online te spelen, wat bij Sony PlayStation PS Plus heet. Alleen met een actief abonnement worden je saves bijgewerkt.
De ruimte die je krijgt in de cloud is 100 GB voor PS5 en 100 GB voor PS4. Dat lijkt weinig, maar save files zijn veel kleiner dan games. Je moet dus erg je best doen om die ruimte vol te maken.
Wanneer je PS Plus abonnement verloopt zijn je saves niet meteen weg, maar het is onduidelijk hoe lang PlayStation ze bewaart. Er lijkt ooit een belofte van zes maanden geweest te zijn, maar dat is nu niet meer terug te vinden. Tenminste één Reddit-gebruiker laat weten nog oude saves te kunnen downloaden na ongeveer drie jaar geen PS Plus-abonnement te hebben gehad. Wij zouden er alleen niet vanuit gaan dat jij dat geluk ook hebt.
playstation 5 8f1603819759

Waarom wil je cloud saves?

Het grote voordeel van cloud saves is natuurlijk de zekerheid dat je je voortgang in games niet zomaar kwijt bent als er iets gebeurt met je console. Maar voor sommige gebruikers zijn er nog meer voordelen. Bijvoorbeeld als je vaak op andere adressen verblijft.
Als je op een andere PS5 inlogt met je PSN-account, kun je op die console verdergaan waar je op je eigen console gebleven was. Voortgang die je boekt wordt vervolgens weer geüpload naar de cloud, zodat je voortgang op een andere console ook weer mee terug neemt naar je eigen PS5. Dat is natuurlijk heel handig als je vaak bij vrienden speelt, of door je gezinssituatie soms langere tijd op een ander adres verblijft dan waar je woont.
ps5 vs ps5 slimf1697110480

Upgraden naar PS5 Pro is zo gefikst

Om dezelfde reden zijn cloud saves ook een uitkomst als je een PS5 Pro overweegt. Die console is nu nog niet aangekondigd, maar als hij er uiteindelijk is, is een cloud save de makkelijkste manier om al je opgeslagen gegevens mee te nemen, zonder er echt naar om te zien. Dat geldt natuurlijk ook als je niet upgrade naar de Pro, maar om een andere reden je PS5 moet vervangen.
Om zeker te weten dat je cloud saves zo vaak mogelijk worden bijgewerkt, is het trouwens handig om je PS5 in het instellingenmenu toestemming te geven om in slaapstand verbinding te maken met het internet. Uploaden kan natuurlijk ook als je console helemaal aan staat, maar het is juist een handige taak om in rustmodus te laten uitvoeren, ook omdat dat minder energie kost.

Populair Nieuws

Laatste Reacties