Oscars 2015 Live Blog - Volg hier de 87th Academy Awards

  Het is weer zo ver! De Academy Awards worden dit jaar voor de 87ste keer gehouden in Los Angeles, met als presentator niemand minder dan Neil Patrick Harris, beter bekend als Barney Stinson, de geestige vrouwenverslinder uit How I Met Your Mother. Lees hier het Oscars 2015 live blog dat met trivia, awards en (on)zinnige updates.

  Wil je zelf ook meekijken? Film 1 gooit ieder jaar de poort open zodat jullie bij de meeste digitale TV aanbieders gratis en voor niets mee kunnen kijken. Vanaf 23:00 uur begint de rode loper show, waarna om half drie des nachts de daadwerkelijke uitreiking plaats zal vinden.

  Rond zes uur is het feest afgelopen en kan iedereen eindelijk naar bed! Dus laat de koffie rijkelijk vloeien, gooi een pizza in de oven en volg de Oscars 2015 Live blog met ons!

  Oscars 2015 Live blog

  23:40 - Coffee count: 0

  Tja, op de rode loper gebeurt nog weinig spannends. We zien wat beelden van voorgaande jaren, beveiligers, een paar afgezakte celebrities, een paar minder ver afgezakte celebrities, gemeende en minder gemeende glimlachen. Mannen in pak, vrouwen hebben allerlei verschillende jurken aan. Je raadt het al, er zitten mooie en lelijke jurken bij.

  Bekijk in de tussentijd alvast hoe leuk Neil Patrick Harris presenteerde tijdens de Tony Awards in 2013. Hij was overigens niet de eerste keus van de organisatie!

  Ook een overzicht van alle nominaties staat voor jullie klaar.

  00:17 - Coffee count: 0

  Naast TimMcGraw zal ook Adam Levine vanavond optreden. Elke genomineerde vanavond krijgt blijkbaar een goodiebag van 125.000 (!) dollar mee naar huis.

  Nog een weetje over het felbegeerde gouden Oscar beeldje zelf (mede mogelijk gemaak door Wikipedia):

  "De Academy Award bestaat uit een gouden beeld van 35,1 centimeter hoog. Het beeldje weegt 3,8 kilo en stelt een naakte ridder voor die, gewapend met een zwaard, de wacht houdt op een filmrol, met vijf spaken. De vijf spaken vertegenwoordigen de beroepen van mensen die deze prijs kunnen winnen: acteurs, schrijvers, producers, technici en regisseurs."

  Waarschijnlijk dus wel meer waard dan de goodiebag van 125.000 dollar!

  00:45 - Coffee count: 1

  Een heerlijk bakkie Senseo pleur (Perla Mocca) verder is host Neil Patrick Harris inmiddels aangekomen, met aan zijn zijde echtgenoot David Burtka.

  oscars 2015 live blog

  Ze hebben er duidelijk zin in!

  01:02

  Maar liefst 21 camera's volgen alles wat er op de rode loper gebeurt, vanuit elke hoek. Onder andere Steve Carrell is er (genomineerd voor 'Best Actor in a Leading Role') en Michael Keaton, die zichzelf oud vindt worden:

  "Ik ben dankbaar, zeker nu ik ouder word."

  De mooiste jurk tot nu toe is van Jamie Chung:

  oscars 2015 live blog

  Geen idee wie het is maar wel eye candy, toch?

  01:45 - Coffee count: 2

  Benedict Cumberbatch, met een nominatie voor The Imitation Game op zak, arriveert. Het is pokkeweer in Hollywood maar C-batch is met zijn kersverse vrouw Sophie Hunter kennelijk droog gebleven.

  oscars 2015 live blog

  Over zijn rol in The Imitation Game is Cumberbatch niet ontevreden:

  "De nominatie alleen al is geweldig. Het was een voorrecht om Alan Turing te mogen spelen. Ik houd zijn naam levend."

  Waarom zijn de Oscars eigenlijk vernoemd naar wat voor veel mensen een hondennaam is? Wikipedia heeft wederom antwoord(en):

  "Margot Herrick, bibliothecaresse en uiteindelijk directielid van de Academy - zo wil het verhaal - komt de eer toe de naam te hebben 'bedacht'. Ze zou zich in 1932 hebben laten ontvallen dat het mannetje als twee druppels water op haar oom Oscar leek. Sindsdien spreekt men van de Oscars.

  Volgens een ander verhaal doopte Bette Davis haar Academy Award voor Dangerous (1935) "Oscar", naar de tweede naam van haar eerste echtgenoot. Deze versie van de geschiedenis bleek apocrief; twee jaar eerder werd al over de "Oscar" geschreven in een collumn."

  Oscars 2015 Live blog - Awards

  02:40 - Coffee count: 4

  De Oscars zijn nu écht begonnen! Neil Patrick Harris begint goed aan zijn avond door een leuke muzikale opening te verzorgen met Benedict Cumberbatch, Anna Kendrick en Jack Black.

  Het mag geen verrassing heten dat J.K. Simmons, schreeuwlelijk in Whiplash, de Best Actor in a Supporting Role heeft gewonnen. IJzersterke rol in muzikale topper.

  03:10

  Ietwat trillend van de cafeïne krijgen we te weten dat de -laten we eerlijk zijn- wat saaiere awards voor Make-up and Hairstyling en Best Costume beide naar The Grand Budapest Hotel gaan.

  oscars 2015 live blog

  Best Foreign Film gaat naar Ida, een Poolse film van de hand van Pawel Pawlikowski.

  Geinig optreden van Lonely Island en Tegan & Sara die ADHD anthem Everything Is Awesome uit The Lego Movie interpreteren. Wakker blijven!

  03:39 - Coffee Count: 5

  Nog maar een bakkie pleur (AH basic, dark roast) rammen dan maar. Documentary Short Subject en Best Live Action Short worden door respectievelijk door Crisis Hotline: Veterans Press 1 wins for Documentary Short Subject en The Phone Call gewonnen.

  Alle winnaars lijken het "nu afronden" muziekje te negeren om hun speech te verlengen; zo blijven we nog wel even bezig.

  Tim McGraw was ver-schrik-ke-lijk saai. Waar is de American Sniper als je 'm nodig hebt?

  03:43

  Neil Patrick Harris (NPH) komt nu in zijn onderbroek het podium op omdat zijn badjas zogenaamd in de deur vastzat. Zijn grappen lijken desondanks niet helemaal te landen bij het publiek.

  Whiplash staat op twee Oscars met een award voor Best Soundmixing! Sound Editing gaat naar American Sniper. Kan iemand even simpel het verschil tussen die twee uitleggen?

  De beste vrouwelijke bijrol was volgens de jury van Patricia Arquette in Boyhood. Hele boodschappenlijst aan namen, ze bedankt iedereen en haar moeder alsof het niets is. Vat dit vrij letterlijk op, ze bedankt namelijk onder andere al haar Boyhood familie, vrienden, alle mensen die vóór inkomen- en gendergelijkheid zijn en elke vrouw die ooit een kind heeft gekregen.

  GIF van de avond moet wel gaan naar Meryl Streep die het vurig eens is met bovenstaand betoog.

  04:11

  Best Visuel Effects gaat naar Interstellar, viel te verwachten. Hopelijk brengen Kevin Hart en Anna Kendrick wat leven in de brouwerij, de show is nog wat tam tot dusver. Een Jennifer Lawrence momentje of een ander gedenkwaardig Oscar voorval.

  Enigszins verrassend gaat Big Hero 6 er ten koste van How To Train Your Dragon 2 vandoor met de Best Animated Picture award. Cringeworthy acteerwerk van Zoe Saldana en Dwayne "De Steen" Johnson tijdens de presentatie van deze prijs.

  04:30 - Coffee Count: 6

  De Senseo levert trouwe dienst terwijl de Oscars 2015 Live blog er niet spannender op wordt. Politiek correct gezever helpt ook niet mee.

  En The Grand Budapest Hotel wint zijn derde Oscar voor Production Design. Wordt het de winnaar van de avond? Of toch Birdman, die een tweede Oscar pakt voor Cinematography?

  04:37

  Wat is deze In Memoriam van een half uur aan onbekende namen en Robin Williams? TL;DR man. *gaap*

  04:47

  De ondertitelaars van Film1 kunnen het vertaalwerk moeilijk bijhouden. "Bevdanken"? Ik zal jullie eens ff bevdanken!

  Nee maar serieus, bedankt voor het gratis openstellen van jullie kanaal zodat we de Oscars niet hoeven te streamen.

  Best Editing gaat naar Whiplash, die er nu twee heeft. De Beste Documentaire gaat naar Citizenfour over klokkenluider Edward Snowden.

  05:04

  John Travolta's hilarische spraakgebrek tijdens de Oscars van vorig jaar wordt gelukkig aangehaald door hemzelf, NPH en Idina Menzel. Ze kondigen Best Original Song aan, die voor Glory uit Selma gaat.

  Martin Luther King was de aanleiding voor deze film, en zijn dood vier dagen voor de Oscars was destijds de reden om de uitreiking voor het eerst in de geschiedenis uit te stellen. John Legend en Common ontroeren de zaal met een mooie uitvoering van Glory.

  05:04

  Scarlett Johansson's hoofd lijkt enorm door haar jurk. Is nog een cafeïne kick gevaarlijk?

  The Grand Budapest Hotel stoomt door met een gouden beeldje voor Best Original Score! Lady Gaga leidde deze award in met een The Sound of Music liedje.

  05: 30 - Coffee Count: 7

  Eddie Murphy laat zien dat hij nog leeft en presenteert Best Original Screenplay, die naar Birdman gaat. Best Adapted Screenplay gaat naar The Imitation Game, uitgereikt door de rondborstige Oprah Winfrey.

  De beste grap van NPH tot nu toe: Gone Girl zou eerst 'Bitches Be Trippin' Yo' heten. Ben Affleck reikt Best Director uit.

  05:45

  Michael Keatons lucky onderbroek gedragen door Birdman regisseur Alejandro Iñárritu brengt geluk, hij wint Best Director! Hij bedankt Keaton voor het uitlenen:

  "They're tight, they smell like balls, but it worked."

  05:50

  Spannend, de beste acteur is aan de beurt! Stuk voor stuk geweldige prestaties en een favoriet is er niet echt.

  Eddie Redmayne wint 'm voor Theory of Everything! Toch enigszins onverwacht.

  06:04

  We zijn er bijna!!! Sean Penn kondigt de prijs voor Beste Film aan.

  Birdman!

  De Mexicaanse regisseur Alejandro Iñárritu mag weer het podium op. Hij draagt de prijs op aan zijn landgenoten en dist meteen de Mexicaanse regering.

  Een terechte winnaar, zoals je ook al uit onze Birdman review kon opmaken.

  Wij willen graag Film1 bedanken voor het gratis uitzenden van deze ietwat brave editie van The Oscars 2015! Natuurlijk ook onze ouders, partner, de postbode, Matthew McConaughey's schaamhaarbaard, alle moeders die ooit een kind hebben gekregen en niet te vergeten ons trouwe koffiezetapparaat zonder wie dit Oscars 2015 live blog verslag niet mogelijk was geweest.

  Voor degenen die nog wakker zijn, welterusten! Voor de rest: goedemorgen! Bekijk ook het volledige overzicht van alle Oscars 2015 winnaars en laat weten wat je ervan vindt!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.