Nieuwe privacywet weigert sommigen toegang tot Skype en Outlook

  Het zal je maar gebeuren. Alles wat je nodigt hebt staat op je e-mail, maar door de nieuwe privacywet die jou juist zou moeten beschermen krijg je geen toegang tot je eigen gegevens. Skype- en Outlookgebruikers hebben dit probleem.

  Door de nieuwe privacywet moet je een minimale leeftijd van 16 jaar hebben om gebruik te maken van dit soort diensten. Eerder hoefde je pas 13 jaar te zijn. Door deze verandering moeten Europese kinderen eerst toestemming vragen aan hun ouders. Hiervoor moeten ze of een kopie van hun identiteitsbewijs opsturen of zichzelf laten controleren aan de hand van een creditcard.

  Er wordt bij deze laatste stap 50 cent afgeschreven om te controleren of alles klopt. Dit laatste zorgt voor problemen. De NOS schreef eerder al over hoe het probleem enorm bij jongeren speelt. Scholieren die hun eindexamens doen kunnen bijvoorbeeld plots niet bij hun informatie.

  Alles is hen per mail toegestuurd, maar omdat is aangeleerd dat het onveilig is om kopieën op te sturen en ze niet in het bezit van een creditcard zijn, wordt dit een lastige kwestie.

  Problemen met nieuwe privacywet

  Alhoewel Microsoft een vrij heftige vorm van controle uitoefent, kan het ook op andere manieren. Bedrijven als Snap hebben ook hun applicaties moeten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. In het geval van WhatsApp is er daarentegen een maatregel genomen waardoor enkel wordt enkel gevraagd of je oud genoeg bent om de applicatie te gebruiken. Hier is geen er geen sprake van andere tijdrovende vormen van controle.

  Er valt over deze manier van controleren natuurlijk ook het één en ander te zeggen. Zo is deze wijze enorm fraudegevoelig omdat het voor gebruikers makkelijke is om over leeftijd te liegen. De laatste tijd is privacy een gevoelig onderwerp. Zo speelt er een hevige discussie rondom de hoeveelheid privacy die je hebt op social mediaplatformen als Facebook.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.