Meng je in de strijd in Clash of Clans

  Clash of Clans is één van de meest populaire strategiespellen voor je mobiele telefoon, die sinds de release in 2012 al lange tijd in de top 10 van de App Store prijkt. Betreed een wereld vol barbaren, goblins en tovenaars en neem het tegen andere spelers op in spannende clanoorlogen. Ben je nog niet helemaal klaar om je in de strijd te mengen? Met deze Beginner’s Guide maak je een vliegende start!

  Stilte voor de storm

  Wanneer je de app hebt gedownload en geïnstalleerd, moet je eerst een tutorial doorlopen die je wegwijs maakt. Zo lang je bezig bent met de tutorial en de daaropvolgende 3 dagen, kun je nog niet aangevallen worden door andere spelers. Op deze manier heb je genoeg tijd om het spel onder de knie te krijgen en een sterke basis te bouwen. De eerste twee dagen kun je het beste besteden aan het kopen en upgraden van je goudmijnen, goudkluis, elixerpompen en elixertank. Zo heb je genoeg grondstoffen voor de volgend fase. De laatste dag gebruik je namelijk om de verdediging van je dorp in te richten, waarbij mortieren, boogschuttertorens en kanonnen een vereiste zijn. Zodra je deze verdedigingswerken naar level 2 hebt geüpgraded, kun je je dorp gaan vormgeven.

  Voor beginnende spelers is het het makkelijks om je dorp te verdedigen met mortieren en muren. Vooral de laatste zijn vrij goedkoop, dus zorg dat je deze zo snel mogelijk naar level 3 upgradet. Voor een optimale verdediging omcirkel je de belangrijkste gebouwen zoals je stadshuis, opslagruimtes, kanonnen, etc. met muren en maak je het je tegenstander zo moeilijk mogelijk om deze te bereiken. Wanneer je verdedigingswerken vernietigd zijn, houdt niks ze immers meer tegen om je buit te plunderen. Minder belangrijke bouwwerken zoals goudmijnen, elixerpompen, bouwketen, etc. kun je buiten de muren plaatsen.

  Clash of Clans Guide

  So it begins…

  Wanneer de eerste drie dagen voorbij zijn, gaat je Clash of Clans avontuur pas echt van start en kun je aangevallen worden door ander spelers. Nog een paar tips om je verdediging te optimaliseren:

  • Plaats je gebouwen zoveel mogelijk in één gebied, zodat je je verdediging op één plek kan concentreren.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van obstakels, hiermee kun je veel schade toebrengen aan je tegenstanders. Vergeet ze niet opnieuw te laden, dit is goedkoper dan ze opnieuw te moeten bouwen.
  • Zorg dat je verdedigingswerken in elkaars bereik staan, zodat ze elkaar kunnen verdedigen.

  Aanvallen!

  Nu je verdediging staat, kun je je op het leukste onderdeel gaan richten: aanvallen! Hier geldt eigenlijk maar één regel: val zoveel mogelijk aan. Dit is namelijk de enige manier om te kunnen winnen. Wanneer je een constante bron van grondstoffen hebt, maakt het niet uit hoeveel buit je verliest tijdens een gevecht.

  Check voor je aanvalt altijd eerst hoeveel buit er te winnen is. Als er geen buit is, heeft het natuurlijk weinig nut om aan te vallen. Check ook de verdediging: een grote buit die achter een sterke verdediging verstopt zit, is niet altijd de moeite waard. Je kan er dan voor kiezen om alleen de opslagruimtes en mijnen buiten de muren aan te vallen. Op deze manier kun je je voorraad grondstoffen uitbreiden, maar kun je de aanval op elk gewenst moment nog afblazen. Na zo’n overval is het altijd een goed idee om nieuwe troepen te trainen, zodat je vervanging hebt voor troepen die je verloren hebt.

  Clash of Clans Guide

  Aansluiten bij een Clan

  Als je klaar bent voor het echte werk en samen met andere mensen wilt spelen, kun je op zoek gaan naar een Clan. Neem de tijd om je te oriënteren en zorg dat je Clan kiest die bij je past. Een goede Clan is actief en helpt je op weg met strategieën, advies en tips, maar kan je ook van items voorzien, zodat je nog beter wordt. Na een tijdje kun je samen met je Clangenoten deelnemen aan Clanoorlogen om zo nog meer buit binnen te halen.

  Edelstenen zijn je beste vriend

  Money makes the world go round en dat is in Clash of Clans niet anders, hoewel hier edelstenen als valuta gebruikt worden. Deze kunnen de wachttijd aanzienlijk verkorten, zodat je nog sneller vooruit kunt in het spel. Je kan edelstenen gebruiken om:

  • Gebouwen en troepen direct te voltooien
  • Meer bouwketens te kopen, zodat je meerdere upgrades voor gebouwen tegelijk kunt uitvoeren.
  • Goud, elixer en duister-elixer direct kopen, zodat je het niet bij elkaar hoeft te sparen.
  • Helden direct te genezen, zodat ze weer paraat staan bij het volgende gevecht.
  • Je grondstofverzamelaars en troepentrainingen een boost te geven, zodat ze in een korte tijd meer verzamelen en sterker worden.
  • Decoraties te kopen om je basis mee te versieren.

  Edelstenen zijn te koop via de in-game shop. Je kan je creditcard aan je account koppelen, maar hiermee loop je het risico dat je de grip op je uitgaves verliest en de volgende maand een nare verrassing krijgt. Een andere en wellicht veiligere manier om aankopen te doen in Clash of Clans is via gift cards. Je kan nooit meer uitgeven dan het bedrag dat op de gift card staat, dus kom je ook niet voor verrassingen te staan. Via Startselect kun je digitaal een iTunes card kopen zodat je je tegoed direct kunt opwaarderen, zonder eerst naar de winkel te moeten. Simpel, snel en veilig!

  Clash of Clans

  Verkijgbaar vanaf 2 august 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.