Huawei kondigt officieel besturingssysteem HarmonyOS aan

  Er gingen al langere tijd geruchten dat telecombedrijf Huawei zou werken aan een eigen besturingssysteem, als vervanger voor Android. Door problemen met de Verenigde Staten worden zaken met Google namelijk bemoeilijkt. Het Chinese bedrijf heeft nu officieel besturingssysteem HarmonyOS aangekondigd.

  Eerder deze week kwamen al concrete berichten naar buiten dat Huawei klaar zou zijn om haar nieuwe besturingssysteem te lanceren, via een nieuwe telefoon die omgerekend 260 euro op de Chinese markt zou kosten. Het besturingssysteem zou in China worden uitgebracht onder de naam HongmengOS. De vraag was alleen of Huawei het operating system ook naar andere landen zou brengen.

  Daar lijken we nu dus antwoord op te hebben. Met de aankondiging van besturingssysteem HarmonyOS, dat in China HongmengOS zal blijven heten, lijkt het bedrijf zich klaar te maken voor een lancering op de westerse markt. Het systeem zal bovendien ook niet alleen zijn voor smartphones, maar de basis voor een compleet nieuw ecosysteem.

  HarmonyOS moet volgens Huawei namelijk gaan werken op verschillende apparaten, zoals smartphones, computers, tablets en smartwatches. Bij de presentatie van het systeem liet de Chinese telecomgigant weten nog steeds voorkeur te geven aan Android, maar als de huidige problemen blijven bestaan zou het bedrijf ‘binnen één of twee dagen kunnen overstappen’.

  HarmonyOS als oplossing voor zwarte lijst

  De reden dat Huawei is begonnen met haar eigen besturingssysteem zijn de aanhoudende problemen met de Verenigde Staten. President Trump heeft het bedrijf op de zwarte lijst gezet, waardoor Amerikaanse bedrijven vrijwel geen zaken kunnen doen met Huawei en er dus ook geen rechten voor Android verkocht kunnen worden. De VS vermoedt namelijk dat Huawei spionage verricht in opdracht van de Chinese overheid.

  Ook andere landen in Europa zijn voorzichtig om handel te bedrijven met het Chinese bedrijf. Met name de plannen voor het aanleggen van 5G-netwerken door Huawei in Europa zijn daardoor bemoeilijkt. De AIVD voert ook onderzoek uit naar mogelijke spionagepraktijken van Huawei, maar tot dusver is er geen concreet bewijs naar boven gekomen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.