Huawei besturingssysteem ontwikkeld vanwege nieuwe sancties

  De Verenigde Staten hebben het verboden om Android aan te bieden aan Huawei omdat de V.S. denkt dat haar apparatuur gebruikt wordt door de Chinese overheid voor spionage. Om deze klap op te vangen gaat Huawei van start om een eigen besturingssysteem te ontwikkelen

  Eerder deze week hebben de Verenigde staten sancties gelegd op het exporteren van Android naar Huawei Nu mag Google geen Android-licenties meer aanbieden aan Huawei. De sancties zijn later uitgesteld, hierdoor mogen de bedrijven nog drie maanden samenwerken. Meer informatie hierover staat hier.

  Huawei besturingssysteem

  Om dit op te lossen gaat Huawei een eigen besturingssysteem maken, vertelde CEO Richard Yu in een interview met Sina. Het gaat een eigen appstore krijgen waarbij alle apps die op Android werken ook op hun besturingssysteem zouden moeten werken. Alleen mag Huawai nog wel een open versie van Android gebruiken maar hier staan bepaalde standaard apps zoals: Google Playstore en Gmail niet op.

  Het besturingssysteem moet in het najaar van 2019 af zijn is de verwachting, met een uitloop tot de lente van 2020.

  Bezorgdheid over spionage via Huawei

  De sanctie is opgelegd omdat de Verenigde Staten bang zijn dat de Chinese overheid de telefoons van Huawei gebruikt om gegevens te verzamelen en om te spioneren. Het bedrijf ontkent dit en zegt dat al hun apparaten veilig te gebruiken zijn. Ook in Nederland gaan hier misschien gevolgen van komen. De AIVD is begonnen met onderzoeken of Huawei backdoors gebruikt om gegevens te verzamelen van onder andere VodafoneZiggo, T-Mobile & Tele 2 fusie of KPN. Als dit waar blijkt te zijn zit Nederland met een groot dilemma, omdat het grootste gedeelde van alle netwerken van Huawei komt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.