HDMI 2.1 specs brengen ons dichter bij 8K en 10K

  Alhoewel lang niet iedereen een 4K televisie heeft, liggen 8K en 10K ook op de loer. Nu de nieuwe HDMI 2.1 specs bekend zijn geworden, komen die resoluties opeens een grote stap dichterbij.

  Alexey Goral

  De meeste televisies en monitors zijn voorzien van HDMI 2.0, dat over een bandbreedte van 18 gigabyte per seconde (gbps) beschikt. Met HDMI 2.1 gaat deze omhoog, want dan worden snelheden van 48 gbps bereikt en kan de 10K resolutie vloeiend worden afgespeeld.

  Alhoewel 8K en 10K termen die we de komende tijd niet vaak zullen zien in winkels, 10K wordt bijvoorbeeld alleen bij industriële schermen gebruikt, geeft HDMI 2.1 ook betere prestaties bij huidige 4K schermen. Mensen die fanatiek gamen of vaak films kijken op een 4K monitor krijgen namelijk nog betere beelden voorgeschoten. Dit dankzij de dynamische HDR en 120 Hz die 2.1 aan kan.

  Ondanks sterke HDMI 2.1 specs wel compatible met 2.0

  Dat HDMI 2.1 dan wel de toekomst mag zijn, betekent niet dat je niks meer aan apparaten met 2.0 aansluitingen hebt. HDMI 2.1 is namelijk backwards compatible met eerdere versie van deze specificatie. Daar hoort 2.0 dus ook bij.

  Met de geüpdate HDMI kan je voortaan in 120 Hz en HDR 4K bekijken en worden 8K beelden weergeven in 60 Hz en HDR. Dat belooft dus een flink spektakel op je beeldscherm te worden, mits je de juiste tv's hebt natuurlijk. De Sony KD-A1 is één die 4K ondersteund, al is deze wel duur. Die hebben we in onze review een 9 gegeven.

  Je moet wel geduld hebben voordat je kunt genieten van de kwaliteiten die HDMI 2.1 met zich meebrengt. Testversies komen namelijk in de loop van volgend jaar uit.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.