Hacken in Hamburg - Pinpas met chip is onveilig

  13.000 computerexperts van over de gehele wereld hacken in Hamburg op het grootste hackerscongres van Europa. Beveiligingen worden aan de kaak gesteld en potentiële openingen in systemen worden gedicht.

  In 1985 kwamen voor het eerst 400 computerexperts samen. Er was een gat gevonden in één van de eerste digitale betaalsystemen van de Hamburger Sparkasse. Vanaf dat moment was het hackerscongres een feit en komt men hacken in Hamburg. Vier dagenlang wordt er nagedacht op het hackerscongres en komen nieuwe ideeën aan het licht. Er worden tevens nieuwe onthullingen gepresenteerd.

  Hacken in Hamburg - Pinpas met chip is onveilig

  De eerste grote onthulling is dat pinpassen met chips onveilig kunnen zijn. Andrea Barisani, een Italiaanse beveiligingsdeskundige, is van mening dat er een heel klein apparaatje in de betaalautomaat kan worden geplaatst. Hiermee kan de pincode worden 'afgeluisterd'. Alle betaalapparaten dienen in zijn optiek te worden aangepast.

  Locaties van je mobiele telefoon simpel te achterhalen

  Tobias Engel en Karsten Nohl tonen aan dat de locatie van onze mobiele telefoons erg makkelijk te achterhalen is. Iedereen kan inzicht krijgen in het systeem dat telefoonproviders gebruiken om te zien waar een telefoon zich bevindt. Op deze manier zijn zelfs gesprekken af te luisteren. Volgens de directeur van KPN beveiliging spelen deze problemen ook in Nederland.

  Elektronisch stemmen op dit moment nog niet veilig

  Het stemmen met een papieren formulier blijkt de eerlijkste en veiligste manier te zijn. In Estland wordt er op dit moment digitaal gestemt en het systeem hierachter blijkt te kraken te zijn. Dit betekent dat de uitkomst van de verkiezingen gemanipuleerd kunnen worden. Onderzoeker Alex Halderman denkt dat het systeem niet binnen 20 jaar waterdicht te krijgen valt, in het ergste geval misschien wel nooit.

  Meer hacknieuws staat op XGN.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.