Gratis telefoon bij mobiel abonnement is lening - inkomenstoets vereist

  Mobiel abonnementen waarbij een gratis telefoon wordt aangeboden geldt tegenwoordig als lening, dat meldt Abonnement.net. En om een lening af te sluiten moet een inkomen getoetst worden. De telefoon wordt immers niet gratis aangeboden, maar gekocht op afbetaling.

  Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat het afsluiten van een mobiel abonnement met een telefoon een lening is. In feite is de gratis telefoon bij een abonnement een koop op afbetaling, daardoor moet een mobiel abonnement als lening worden behandeld en daar geldt de wet op het financieel toezicht op.

  Geld lenen kost geld

  De conclusie van de Hoge Raad één jaar geleden wordt nu door minister Dijsselbloem van Financiën ondersteund. Dit betekent dat de aanbieder voortaan bij reclames moet adverteren met de tekst: 'Let op: geld lenen kost geld' en dat de aanbieder moet toetsen of de klant de maandelijkse kosten kan betalen.

  Naast de advertentie moeten mobiel abonnementen met een toestel waarde van 250 euro of meer geregistreerd worden bij het Bureau Kredietregistratie. Dit is niet van toepassing wanneer de toestelwaarde onder de 250 euro is of wanneer de consument zelf bijbetaalt aan het toestel om de waarde onder de 250 euro te krijgen.

  Gratis telefoon bij mobiel abonnement lenen

  De Telecomproviders vroegen de minister een uitzondering te maken voor de gratis telefonen bij een mobiel abonnement. Minister Dijsselbloem vindt dat echter niet verstandig aangezien veel mensen in de problemen komen doordat ze te veel geld lenen. Als gevolg dat voortaan de nieuwe regels gelden en een telefoon als koop op afbetaling wordt gezien waarvoor geld wordt geleend.

  Eerder deze week werd ook bekend gemaakt dat de roamingtarieven in de toekomst komen te vervallen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.