Gratis chat app ToTok blijkt spionage app te zijn

  Google en Apple hebben de razend populaire gratis chat app ToTok uit hun digitale winkels gehaald omdat deze data 'lekte'. Het gaat alleen niet zomaar om gelekte data. De app schijnt ervoor ontwikkeld te zijn om gebruikers te bespioneren.

  Dat meldt de New York Times die het op haar beurt weer van bronnen binnen de Amerikaanse overheid heeft. Op basis van de melding heeft de krant een onderzoek gestart en daaruit komen schokkende resultaten naar voren.

  ToTok is namelijk qua gedrag wel een chat app zoals WhatsApp, Telegram en andere apps, maar op de achtergrond heeft de app een duister 'geheim'. Alle data van de app gaat namelijk rechtstreeks naar de Arabische Emiraten. Dat de app dit doet is verder niet eens een echt geheim.

  De app vraagt namelijk bij installatie om rechten voor je microfoon, locatie, camera en contacten. Precies zoals bijvoorbeeld WhatsApp, een van de chat apps die in de Emiraten geblokkeerd zijn, dat ook vraagt. Vervolgens ga je lekker appen, praten en foto's sturen en wordt via de app al je data weggesluisd naar de regering van de Emiraten. Het gaat dan niet alleen maar om je gesprekken, maar dus ook om je locatie, connecties afspraken, geluiden en foto's.

  ToTok is razendpopulair

  ToTok is nog maar een paar maanden uit maar is al miljoenen keren gedownload. De app is vooral populair in de Arabische Emiraten zelf, maar in andere landen gaat de app ook als warme broodjes over de digitale toonbank. In de Verenigde Staten was het onlangs zelfs de meest populaire app en in Nederland is de app al duizenden keren gedownload.

  De app is nu verdwenen uit zowel de Google Play Store als de Apple App Store. Zowel Android als iOS bezitters met de app op hun telefoon wordt natuurlijk geadviseerd deze zo snel mogelijk te wissen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.