Google verwijdert schadelijke stalkapps uit Play Store

  Google verwijdert per direct zeven zogenaamde stalkapps uit de Play Store. De apps zijn ontdekt door Avast, een internetbeveiligingsbedrijf, en onder de aandacht van Google gebracht. Hierop is door Google actie ondernomen en zijn de schadelijke apps direct uit de Android appwinkel gehaald.

  Stalkapps zijn applicties voor Android (en iOS) toestellen die het mogelijk maken om iemand zoals een kind of collega in de gaten te houden zonder dat diegene het zelf weet. Nadat een dergelijke app op een toestel of tablet geïnstalleerd is, kan de stalker aan allerlei gegevens komen. Denk hierbij aan de contacten op het toestel en de sim, de belgeschiedenis en de berichten en daarbij waar diegene zich op dat moment bevindt via de GPS-functie van het toestel.

  De stalkapps in kwestie zijn onder andere Spy Kids Tracker, Employee Work Spy en SMS Tracker. In totaal zijn de apps ruim 130.000 keer geïnstalleerd, wat betekent dat er potentieel een hoog aantal slachtoffers is van stalking op zijn of haar mobiele telefoon.

  Google verwijdert Stalkapps uit Play Store, maar niet van toestellen

  Google heeft de Stalkapps, die als malware gezien worden, dus uit de Google Play Store verwijderd. Dat betekent dat ze niet opnieuw gedownload kunnen worden en daarmee geen nieuwe slachtoffers kunnen maken. De apps zijn daarentegen niet van de geinfecteerde toestellen gehaald. De slachtoffers moeten dit zelf doen, maar dat is nog geen makkelijke opgaaf.

  Stalkapps hebben namelijk geen icoon zoals Whatsapp, Facebook en Instagram dat hebben, dus het is lastig om te zien of iemand een dergelijke app op zijn telefoon heeft. Toch zijn de apps niet helemaal onzichtbaar, want via de menu's van een toestel kan ingezien worden wat er exact geïnstalleerd is. In dat menu kan ook meteen gekozen worden om de app te verwijderen.

  Dit is niet de eerste keer dat schadelijke software voorbij komt de laatste tijd. Begin dit jaar kwam Google met nieuwe richtlijnen voor apps en iconen, samen met een update rondom een lek in Chrome. Daarnaast is Huawei onlangs nog afgesneden geraakt van Google, omdat de smartphonefabrikant beticht werd van spionage.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.