Google Stadia release toont de mogelijke toekomst van gaming via streaming

  Google heeft tijdens haar GDC 2019 livestream officieel de Google Stadia release aangekondigd. Met deze service kunnen gebruikers AAA-games streamen zonder het gebruik van een traditionele console. De Google Stadia release zal dit jaar nog plaatsvinden, maar een precieze datum en prijs heeft Google nog niet bekendgemaakt.

  Stadia is een gaming-project van Google waar ze al een tijdje mee bezig is en biedt een nieuwe manier om games te spelen. Hierbij kun je games streamen zonder een traditionele console. Games als Assassin's Creed Odyssey, DOOM Eternal en Shadow of the Tomb Raider. Door middel van Stadia heb je geen console nodig om deze games te spelen, maar een goede internetverbinding.

  Google Stadia is een platform in plaats van een console

  Google Stadia is een online streaming platform dat dit jaar nog op de markt zal verschijnen volgens Phil Harrison, vice-president van Google. Via Stadia kun je games streamen naar je PC via Google Chrome, je televisie via Google Chromecast en ook naar je smartphone of tablet. De games die je via Stadia speelt moet je binnen luttele seconden kunnen spelen en het schakelen tussen de verschillende apparaten zal ook snel gaan, waardoor je verder kunt spelen op het punt waar je gebleven bent. Hiervoor heb je volgens Harrison een internetverbinding nodig van 25 MB per seconde op 1080p met 60 fps te halen.

  Google zegt dat dit allemaal naadloos moet gaan gebeuren en in hoge kwaliteit, want met Stadia is het mogelijk om naar je TV of PC te streamen in 4K HDR met 60 fps. Uiteindelijk moet het zelfs mogelijk zijn om te streamen in 8K met meer dan 120 fps door de hardware die Google intern gebruikt. Google Stadia maakt volgens Google gebruik van 10,7 GPU Teraflops om de streaming service goed te laten werken. In vergelijking met heeft de PlayStation 4 Pro slechts 4,2 Teraflops en heeft de Xbox One X 6,0 Teraflops.

  Google Stadia release - Google

  Google Stadia release gepaard met controller

  Ondanks dat Google Stadia een streaming platform is, brengt Google wel hardware uit voor Stadia in de vorm van een controller. De controller, hierboven afgebeeld maakt geen verbinding met hardware, maar met je Wi-Fi en verbindt vervolgens direct met de game. Op deze manier zou er minder input lag moeten zijn tijdens het gamen.

  De controller bevat twee nieuwe knoppen in de vorm van een opnameknop en een Google Assistant-knop. Met de opnameknop kun je direct gameplay opslaan op YouTube en als je wil kun je dit vervolgens ook direct plaatsen op je YouTube-account. Met de Assistent-knop kun je met een druk op de knop hulp krijgen van Google wanneer je vast zit in een moeilijk stuk van een game en je bijvoorbeeld een filmpje wil bekijken om te zien hoe het moet. In plaats van dat je dan je telefoon of laptop moet pakken, kan dit nu binnen enkele seconden zonder het gebruik van een extra apparaat.

  Games voor de Google Stadia release

  Op het moment zijn er nog niet veel games onthuld die op Google Stadia verschijnen. Tijdens de livestream toonde Google de eerdergenoemde games, maar daar blijft het niet bij. Google gaat namelijk ook exclusieve games maken voor Stadia, waarvan één afkomstig zal zijn van een nieuwe studio onder leiding van Jade Raymond (bekend van Assassin's Creed II). Een paar weken geleden werd bekendgemaakt dat ze een nieuwe baan kreeg bij Google en ze was dan ook tijdens de livestream over Stadia te zien op het podium.

  Google games controller - Google

  Mogelijk zien we meer van de exclusieve games van Stadia deze zomer, want Google is van plan om dan meer informatie over het platform bekend te maken. Verwacht wordt dat dan ook de prijs van het platform en de controller bekendgemaakt wordt. Dit zou ook een beter beeld kunnen geven van de features die Stadia gaat bevatten, zoals het delen van een gameplay-link die je kunt gebruiken om verder te spelen waar iemand anders is gestopt en het meespelen met een bekende streamer als MatPat van The Game Theorist.

  Assassin's Creed Odyssey

  Verkijgbaar vanaf 5 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.