'Google Stadia games blijven speelbaar wanneer de uitgever stopt met de dienst'

  Games die je via Google Stadia hebt gekocht blijven speelbaar, ook als de uitgever Stadia niet meer ondersteunt. Dat staat vermeld in een geüpdatete versie van de Stadia FAQ. Google lijkt zo het recht van consumenten die Google Stadia games hebben gekocht te willen beschermen.

  Google

  Het is in de wereld van mediastreaming niet ongebruikelijk dat uitgevers hun producten bij een streamingdienst weghalen als een ander platform meer betaalt. Meestal is dat eerder onhandig dan een echt probleem, maar Google Stadia biedt gebruikers ook de mogelijkheid om streamingrechten te kopen. Wat gebeurt er met die rechten als een game van Google Stadia verdwijnt?

  In het onverhoopte geval dat een uitgever een game van Stadia verwijdert zal deze, voor gebruikers die voor die tijd de streamingrechten gekocht hadden, beschikbaar blijven. Zo kun je niet plotseling een game kwijt zijn waar je voor betaald hebt. Nieuwe licenties kunnen niet meer gekocht worden.

  Geldt dit altijd voor alle Google Stadia games die je hebt gekocht?

  Het lijkt erop dat Google de zekerheid wil bieden dat consumenten hun gekochte games kunnen houden. Tocht houdt het bedrijf een slag om de arm. Er wordt in de FAQ gemeld dat ‘onvoorziene omstandigheden’ kunnen zorgen dat ook licenties van gekochte games kunnen verdwijnen. Of gebruikers in een dergelijk geval gecompenseerd worden is niet duidelijk.

  Hoe waarschijnlijk is het dat een game van Google Stadia verdwijnt?

  Google Stadia is een nog grotendeels nieuw concept. Het is dus, zeker in de eerste jaren, goed mogelijk dat game-uitgevers experimenteel in zee gaan met Stadia. In dat geval kan een bedrijf later eenvoudig besluiten om er weer mee te stoppen.

  Daarnaast is Google Stadia niet de enige abonnementsdienst voor games. Het kan dan ook gebeuren dat een andere dienst, zoals Xbox Game Pass, een uitgever meer betaald voor exclusieve rechten. Ook in dat geval kan een game van Stadia verdwijnen.

  Wanneer wordt Google Stadia beschikbaar?

  Google Stadia lanceert later dit jaar. Vanaf November is het mogelijk de benodigdheden voor de dienst in huis te halen. Stadia Base is verder gratis en biedt gamestreaming in 1080p en 60 fps en komt in 2020. Een Stadia Pro abonnement kost 9,99 Euro en biedt 4K resolutie, surround sound en andere extra’s.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.