Gaat de iPhone 6 mobile gaming veranderen?

  Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de iPhone 6 de grootste smartphone ooit van Apple is worden. De huidige generatie houdt het nog op een scherm van 4 inch, terwijl de iPhone 6 nu beschikt over een display van 4,7 of zelfs 5,5 inch. Een heus dilemma, want waar kies je nu voor? Beide zijn prima voor series, maar wat betekent het eigenlijk voor de games die je gaat spelen?

  Als gamers onder elkaar zullen we het allemaal beamen: hoe een controller of handheld in je hand ligt is van het grootste belang. Wie bijvoorbeeld terugdenkt aan de eerste PSP zal ongetwijfeld ook de zeurende pijn herinneren die je in je handen voelde na een uurtje spelen. En bij een belangrijke release zoals bij de PS4 is er minstens zoveel aandacht voor de controller als voor de console zelf.

  Op het gebied van smartphones is er continu een dilemma wat betreft dit punt. De voornaamste gedachte is dat de consument een zo groot en scherp mogelijk scherm wil, maar daar staat tegenover dat de telefoon ook nog prettig in de hand moet liggen. Apple liet zich in tegenstelling tot sommige Android-producenten nog niet verleiden tot een enorm scherm, maar daar is met de iPhone 6 verandering in gekomen.

  Apple stelt game developers op de proef

  Gamedesigner Bennet Foddy (de man achter QWOP) noemt het op Twitter zelfs een absolute nachtmerrie. Het ontwerpen van games voor smartphones gaat voor een groot deel over details van de interactie van de gebruiker met het scherm. Met een groter scherm gaat dat zonder twijfel lastiger worden, omdat het daarop simpelweg minder natuurlijk aanvoelt. Dus stelt het ontwikkelaars van games weer voor nieuwe uitdagingen.

  Apple heeft inmiddels zelf laten zien dat het haar hardware heeft verbeterd, wat de grafische kracht van het nieuwe toestel ten goede komt. Zo beschikt de iPhone over een 1,4 Ghz dualcore A8 processor met een M8-bewegings-coprocessor, dat zorgt voor kwalitatief betere games. De mobiele MOBA game van Vainglory uit de bovenstaande video bevestigt deze verbeterde graphics van de nieuwste iPhone.

  Zoals we onlangs al belichtten is het mede dankzij Metal dat de manier van gamen op de nieuwe iPhone behoorlijk verandert. Sinds de release zijn er nog weinig ‘Metal’ games in de Store gekomen, maar uit de test met Zen Garden blijkt dat de resultaten boven verwachting zijn. Dat belooft veel, mede omdat de huidige categorie Metal in de Store nauwelijks is veranderd.

  Kan de iPhone 6 de portable game consoles vervangen?

  Zoals gezegd geeft de nieuwe processor betere en andere mogelijkheden die leiden tot mooiere games, dus wat dat betreft moet de iPhone 6 de strijd aankunnen. Eerste ‘dingetje’ is echter al ontdekt: virtuele knoppen worden niet perfect in kaart gebracht. Deze worden namelijk opgeschaald naar grotere pictogrammen waardoor de display ruimte beperkter wordt. Hopelijk verandert dat bij de nieuwe game-updates.

  Gaat de iPhone 6 de gaming handheld vervangen?

  Momenteel bestaan er al draadloos verbonden gamecontrollers waarvan het aantal iOS-games ‘beperkt’ groeit. De 6 Plus kan dus echt een killer-apparaat worden doordat het met haar kwalitatief betere scherm, goede landscape-mode, grotere batterij en juiste verhouding van ‘feeling vs graphics’ een verbetering heeft ondergaan. Resoluties blijven te allen tijde behouden dus de kwaliteit van de games blijft hetzelfde.

  Daar komt bij dat een groter scherm ook meer mogelijkheden biedt qua rpg’s, waarbij je op je scherm ook graag een kaart en een deel van je inventory wilt zien. Op een klein scherm wordt dat al snel te druk, maar met wat meer ruimte zou dat best eens tot interessante nieuwe games kunnen gaan leiden.

  Wat je nog meer moet weten...

  Buiten de test voor Games, hebben we dus ook een test gedaan met Netflix. Enkele elementen kwamen niet zo goed uit de test, zoals avatars, en bepaalde onderdelen van apps. Deze zijn nog niet helemaal goed geoptimaliseerd voor de nieuwe versie, maar Netflix op zichzelf ziet er fenomenaal uit! TV-series streamen via WiFi of 4G geeft een heel mooi resultaat.

  Vodafone geeft Netflix gratis bij iPhone 6

  In Nederland is Netflix momenteel een samenwerking aangegaan met Vodafone, waarbij nieuwe abonnees van de telecomprovider een half jaar de ‘onbeperkt kijken-dienst gedurende zes maanden’ van Netflix aangeboden krijgen. Bestel je je iPhone bij Vodafone dan krijg je deze er als cadeau bij.

  Of de iPhone 6 een teleurstelling voor gamers gaat worden of juist op een verfrissende revolutie op het gebied van mobile gaming en streaming zal starten zal zich in de komende maanden uitwijzen. Wanneer nieuwe games en apps de volledige capaciteit van de nieuwe hardware zullen benutten, zal hier in combinatie met de grotere schermen zeker ruimte voor zijn.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.