FIFA vs PES 2016 - Wat zijn de verschillen in 2016?

  PES en FIFA fans konden hun geluk niet op, zowel FIFA 16 als PES 2016 zijn deze maand gelanceerd. Wij hebben uiteraard voor FIFA als PES een review geschreven, en deze waren niet misselijk! Dit is de FIFA vs PES special!

  PES is een lange tijd het ondergeschoven kindje van de voetbalgames geweest, simpelweg omdat FIFA jaarlijks beter was. Konami is in de laatste jaren flink aan de slag gegaan om dit gat te verkleinen en misschien wel te dichten. De franchise zette met PES 2015 zeker stappen in de goede richting, maar met PES 2016 zijn Konami en EA Sports pas echt aan elkaar gewaagd, op het gebied van voetbalgames. De footie is zeer goed ontvangen en ontvangt dan ook een hoop lovende berichten van spelers en recensenten.

  FIFA vs PES - Zet PES FIFA genoeg onder druk?

  EA Sports moest daarom het hoofd omhoog houden en mocht geen steken laten vallen met FIFA 16. Gelukkig werd ook FIFA 16 werd erg goed ontvangen. De game heeft een hoop verbeteringen aangebracht, de gameplay voelt professioneler aan en ook de aankleding van het spel ziet er goed uit. De spelers en de stadions zien er dan ook veelal beter uit dan vorig jaar.

  Gameplay

  Natuurlijk is de gameplay van essentieel belang bij het spelen van een goede footie. Deze kennen voor FIFA en PES natuurlijk al verschillen, zo is het voor FIFA belangrijk dat de game realistisch aanvoelt en bij PES staat het arcade gevoel wat meer op de voorgrond. Voor een deel is het daarom ook subjectief welk spel lekkerder speelt. Toch worden er elk jaar verbeteringen aangebracht aan beide games en dat is dit jaar gelukkig niet anders.

  FIFA 16

  In FIFA 16 heeft het middenveld en de verdediging een boost gekregen en dit heeft als gevolg dat er meer rust op het veld heerst. Dit is een positieve verbetering ten opzichte van FIFA 15, waar de verdediging je wel eens in de steek liet en het middenveld vaak een stuk minder belangrijk was. Door deze vernieuwingen is het zaak dat de speler meer tactisch te werk gaat tijdens een wedstrijd. Wel is het zo dat het realisme dat in FIFA 16 is toegevoegd niet altijd een positieve uitwerking heeft op de gameplay.

  PES 2016

  Wanneer je van een wat snellere gameplay houdt, zal PES 2016 je zeker goed liggen. De bal speelt vloeiend rond en het gevoel doet denken aan de oude PES games, zonder dat de game gedateerd aanvoelt. Door de Fox Engine ziet de game er uit om door een ringetje te halen. Op deze manier is de brug tussen de snelle arcade actie en het realisme in het veldspel zeer goed gelukt en gaat niets ten koste van elkaar.

  Online Modi

  De games hebben beide natuurlijk een online modus. Bij FIFA 16 is dit het welbekende en populaire FIFA Ultimate team, bij PES 2016 is dit Myclub. Waar je in ieder geval vanuit kunt gaan is dat FIFA Ultimate Team een stuk completer is, en de game ook door veel meer mensen gespeeld wordt.

  Myclub van PES doet opzich zijn werk, maar het geheel oogt nogal oubollig en niet echt van deze tijd. Je verbindt met een bepaalde kamer waar je met bekenden kunt spelen en de matchmaking is ook niet geweldig. FIFA Ultimate Team werkte al prima en voegt met FIFA 2016 een Draft mode toe, waar de speler telkens éénmalig een sterk team opbouwt en speelt tegen andere Draft teams.

  Carrière modi

  In de carrière modus zitten ook toevoegingen in FIFA 2016. Zo kun je voor het seizoen begint een aantal pre-season toernooien spelen, waar een hoop transferbudget te verdienen valt. Ook bestaat de optie om vijf spelers in je team op verschillende vlakken te kunnen trainen.

  Met deze training kan de focus gelegd worden op dertig verschillende gebieden, waarin de speler zich kan ontwikkelen. In de carrière modus van PES 2016 zit een hoop detail en diepgang. In de modus gaat een hoop tijd zitten, maar dan kan de speler wel een hoop keuzes maken.

  Licenties

  Een groot nadeel van PES ten opzichte van FIFA is de licenties, of eigenlijk het gebrek eraan. Wanneer je een echte voetballiefhebber bent, zul je er misschien aan storen dat je met North London speelt in plaats van Arsenal. In de strijd FIFA vs PES is dit wel een belangrijk punt voor FIFA Wel heeft PES 2016 de licenties van de Champions League en de Europa League weten te bemachtigen.

  Damesteams in FIFA 16

  Wat al breed is uitgemeten als nieuwe feature in FIFA 16 is het spelen met vrouwenteams. Het is jammer dat EA Sports ervoor gekozen heeft om maar een kleine selectie vrouwenteams beschikbaar te stellen, zo is het niet mogelijk om onder andere het Nederlands dameselftal te kiezen. Zij hebben dit echter niet zomaar gedaan. De dames die erin zitten zijn goed nagemaakt en dit beperkt zich niet alleen tot het uiterlijk. Duidelijke verschillen zijn te merken in de bewegingen en de manier waarom de dames voetballen.

  Conclusie

  FIFA vs PES is een strijd waarin beide games dit jaar erg goed uit de verf zijn gekomen. FIFA 16 en PES 2016 kennen beide hun voor- en nadelen. Nogmaals, het is natuurlijk deels een kwestie van smaak en de games scoren allebei op verschillende fronten.

  FIFA 16 kent nog altijd de meeste sfeer, maar PES 2016 heeft een vlotte doch realistische gameplay. FIFA heeft vrijwel alle licenties, PES neemt de Champions league en de Europa League op in het spel. Beide games zijn gewoon erg goed, en het moge duidelijk zijn dat FIFA weer een concurrent aan PES heeft.

  Pro Evolution Soccer 2016

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.