Facebook privacyschending levert boete op

  In Frankrijk heeft de Facebook privacyschending het bedrijf een boete van 150.000 dollar opgeleverd. Facebook liet gebruikers niet weten hoe zijn data gebruikt wordt.

  De Franse privacywaakhond Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL) heeft Facebook een boete van 150.000 euro gegeven. Het CNIL startte in 2015 een fysiek en online onderzoek naar Facebook toen het bedrijf haar privacybeleid aanpaste. Vijf andere Europese privacywaakhonden uit Frankrijk, België, Nederland, Spanje en Duitsland deden ook onderzoek naar het nieuwe privacybeleid van Facebook. Het CNIL vond dat Facebook de Franse wet ter bescherming van data had overtreden en nu krijgt Facebook daar een boete voor.

  Facebook privacyschending

  Facebook verzamelde enorm veel persoonlijke data van gebruikers van het internet om voor gerichte reclame te zorgen. Facebook verzamelde ook de browsegeschiedenis van mensen op andere website's dan Facebook met een cookie en dit gebeurde zonder dat men het wist. Op 26 januari werd Facebook door het CNIL op het matje geroepen en het bedrijf moest toen binnen drie maanden zorgen dat het de Franse wet voor databescherming weer zou naleven. Toen dit niet gebeurde wees het CNIL een rapporteur aan die een sanctie voor het bedrijf moest bedenken.

  Deze rapporteur heeft nu dus voor een sanctie van 150.000 euro gekozen tegen Facebook Inc en Facebook Ireland. Volgens het CNIL is deze maatregel rechtvaardig vanwege het grote aantal gebruikers in Frankrijk en het aantal overtredingen van de wet, in totaal zes. Toch ligt Facebook waarschijnlijk niet wakker van deze boete, aangezien het bedrijf een beurswaarde heeft van meer dan 433 miljard dollar.

  Eerder berichtten wij al over Facebook Messenger end-to-end encryptie die de privacy van gebruikers zou moeten verbeteren, maar het bedrijf lijkt het nu dus toch niet zo nauw te nemen met de privacy van haar gebruikers.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.