Facebook nepnieuws tegengaan met machines

  Facebook doet er alles aan om nepnieuws tegen te gaan. Nu komt het bedrijf met een machine die ze Facebook nepnieuws leren herkennen, en die de berichten van spammers offline zou moeten halen.

  Dat Facebook er alles aan doet om nepnieuws tegen te gaan, is inmiddels geen verrassing meer. Maar nu komt het socialmediaplatform met iets nieuws: het leert een machine nepnieuws herkennen en zelf te verwijderen van Facebook. De machine spot stukken tekst die zijn gekopieerd en geplakt door verschillende accounts.

  Facebook nepnieuws herkennen

  Facebook heeft de volgende post geplaatst:

  "Door machines te gebruiken, kunnen we sneller gedupliceerde berichten herkennen. Bijvoorbeeld, een fact-checker in Frankrijk ontkrachtte het verhaal dat je een persoon met een beroerte kan redden door met een naald in de vinger te prikken. Hierdoor konden wij 20 domeinen (en 1400 likes) tegenhouden door het verhaal verder te delen."

  In een interview ging Tessa Lyons, een van Facebooks managers, dieper in op de details. Ze vertelde dat de machines nu leren accounts herkennen die het snelst nepnieuws zouden delen. Dat zijn vooral gebruikers die in een land wonen, maar doelen op andere landen. Denk bijvoorbeeld aan gebruikers in oost-Europa, die doelen op Amerikanen. Daarvan zijn er meer dan genoeg die op deze manier hun geld verdienen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.