Facebook heeft eigen betaalmiddel 'Libra' onthuld

  Nu de hype rondom de bitcoin voorbij is, komt Facebook met het eigen digitale betaalmiddel Libra. Naast Libra is ook de virtuele portemonnee Calibra aangekondigd. Zowel Libra als Calibra zijn vanaf 2020 beschikbaar. Facebook heeft grote plannen voor het betaalmiddel en hoopt vooral in ontwikkelingslanden een oplossing te zijn voor mensen zonder bankrekening.

  Libra

  Wat is Facebook's Libra precies?

  Libra is een cryptocurrency, een digitaal betaalmiddel. Andere bekende cryptocurrencies zijn de Bitcoin en Ether, maar deze munten worden vooral gebruikt voor het speculeren. Libra moet daarentegen een betaalmiddel worden voor het dagelijkse gebruik.

  Er wordt verwacht dat de Libra in het begin vooral gebruikt gaat worden om geld over te maken en in ontwikkelingslanden waar een groot deel van de bevolking geen bankrekening heeft. Later zal Libra moeten uitgroeien tot een internationaal betaalmiddel dat even stabiel is als de dollar. Volgens Facebook gaan we dus in de toekomst onze boodschappen betalen met deze nieuwe cryptomunt.

  De digitale portemonnee Calibra zal eerst alleen beschikbaar zijn in de berichtendiensten Facebook Messenger en WhatsApp, later zal Calibra als zelfstandige app uitkomen. Facebook wil met dit nieuwe betaalmiddel het betalen en overmaken van geld zo snel en makkelijk maken als het versturen van een berichtje.

  Facebook Libra
  Hoeveel macht heeft Facebook over Libra?

  Facebook heeft de laatste paar jaar vanwege meerdere privacyschandelen het vertrouwen van veel mensen verbroken. Hoe gaat Facebook deze mensen toch overhalen om ze hun geld te laten storten op een dienst die door Facebook wordt uitgebracht?

  Dit doet het Facebook als volgt: Na de introductie zal het bedrijf de controle over het betaalmiddel overdragen aan de non-profit organisatie Libra Association. Deze organisatie bestaat uit 27 partners waaronder onder andere Mastercard, Visa, eBay, PayPal, Spotify, Uber en Vodafone. Bij de lancering hoopt het sociale netwerk dat de Libra Association uit 100 leden zal bestaan.

  Hoe wordt Libra wereldwijd ontvangen?

  De aankondiging van Libra en Calibra heeft bij wereldwijde banken en politici voor kritiek gezorgd. Volgens de Amerikaanse voorzitter van de financiële commissie van het Huis van Afgevaardigden, Maxine Waters, probeert Facebook met dit nieuwe betaalmiddel zich op ongecontroleerde manier nog meer uit te breiden en de impact op het leven van zijn gebruikers te vergroten.

  Volgens veel anderen zal Facebook via de digitale portemonnee Calibra een kijkje kunnen nemen in het betaalgedrag van zijn gebruikers. Facebook bezit op dit moment al Instagram en Whatsapp dus het aantal gegevens dat zij van hun gebruikers bezitten is al beangstigend groot.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.