Facebook betaalt jongeren om al hun user data in te mogen zien

  Volgens een recent rapport van TechCrunch betaalt Facebook jongeren om al hun user data in te mogen zien. De social media gigant heeft de afgelopen drie jaar een programma opgezet waarmee zij betaalde vrijwilligers verzamelt tussen de 13 en 25 jaar.

  De betaalde vrijwilligers krijgen 20 dollar per maand en moeten dan een app genaamd ‘Facebook Research’ op hun iOS of Android telefoon installeren. Deze app houdt al hun telefoon- en webactiviteiten bij en stuurt dit terug naar Facebook. Volgens TechCrunch heeft Facebook het bestaan van de app bevestigd.

  Inmiddels heeft Facebook de naam van de app veranderd naar ‘Project Atlas.’ Zodra mensen de app willen installeren, krijgen zij een melding dat ze een aangepast basiscertificaat moeten installeren. Hiermee kan Facebook alle persoonlijke berichten, zoekopdrachten op het web, browse-activiteiten en zelfs e-mails zien.

  Facebook verzamelt vaker user data

  Het is niet de eerste keer dat Facebook gegevens verzamelt van haar gebruikers. In 2013 werd de app ‘Onavo Protect’ gelanceerd. Deze app werd later van de App Store verwijderd, omdat Apple vond dat de app de richtlijnen over gegevensverzameling overtrad.

  Vorige maand kwam Facebook nog in het nieuws, omdat zij verschillende bedrijven persoonlijke gegevens gaf, zonder dat gebruikers hier toestemming voor gaven. Dit meldde The New York Times. Verder kregen grote bedrijven als Spotify en Netflix de mogelijkheid om privé-berichten van gebruikers te lezen die hun Facebookaccount hadden gekoppeld. De bron die is gebruikt zijn interne gesprekken en documenten met 50 Facebook-medewerkers die daar voorheen werkten.

  Last van nepnieuws

  Verder werd laatst bekend dat Facebook last heeft van nepnieuws. Volgens diverse nieuwsmedia als de NOS en NU.nl hebben bijna 5,3 miljoen mensen ooit Nederlands pulpnieuws op Facebook geliket, gedeeld of erop gereageerd. De bron die hiervoor is gebruikt is een geschreven onderzoek van de Universiteit Leiden.

  De onderzoekers van de Universiteit Leiden kwamen er tijdens hun analyse achter dat er in totaal 117.000 Facebook-berichten werden bekeken die geplaatst waren tussen januari 2013 en december 2017. Het werd duidelijk dat er meer pulpnieuws gepubliceerd wordt en er meer pulpsites op Facebook bij komen. Er is op dit moment nog geen oplossing voor.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.