Facebook aanslag Nieuw-Zeeland video 1,5 miljoen keer verwijderd

  Afgelopen vrijdag vonden er twee terroristische aanslagen in moskeeën plaats in Christchurch en Linwood. De terrorist filmde zijn daad. Dit zorgde ervoor dat Facebook ruim 1,5 miljoen video’s over de aanslag in Nieuw-Zeeland moest blokkeren. Verder werden 300.000 video's na publicatie verwijderd.

  Er kwamen meer dan 1,5 miljoen video’s van de aanslag in Nieuw-Zeeland op Facebook terecht, maar het grote social media platform wist al een groot aantal video’s tegen te houden. Met behulp van kunstmatige intelligentie werden 1,2 miljoen video’s al automatisch bij het uploaden geblokkeerd. De kunstmatige intelligentie herkende namelijk video’s die al eerder waren geblokkeerd.

  Ondanks dat Facebook een poging deed om zoveel mogelijk video’s van haar platform te houden, stonden sommige beelden van aanslagen alsnog urenlang online. Het bedrijf kreeg hier dan ook veel kritiek op. Inmiddels maakt de socialmedia-gigant bekend dat ongeveer 300.000 video’s nadat ze op het platform werden gezet offline zijn gehaald. Een woordvoerder van Facebook Nieuw-Zeeland zei in een statement dat bedrijf dag en nacht werkt om gewelddadige inhoud van het platform te verwijderen, door een combinatie van technologie en mankracht.

  Facebook aanslag Nieuw-Zeeland op Twitter

  De terroristische daad zorgde voor veel ophef over de hele wereld. Bij de aanslag in Christchurch en Linwood vielen er vijftig doden en nog een aantal gewonden. Brenton Tarrant (28) is de hoofdverdachte van de aanslag en is aangeklaagd voor meervoudige moord.

  Tarrant filmde zijn daden en zond dit niet alleen uit via Facebook Live, maar ook via Twitter. Ondanks dat de autoriteiten oproepen plaatsen, werden de beelden alsnog vaak gedeeld. De terrorist is inmiddels opgepakt. Zijn proces zal op 5 april beginnen.

  Kunstmatige intelligentie

  Facebook gebruikt haar kunstmatige intelligentie voor veel verschillende doeleinden. In 2018 vertelde het bedrijf nog dat het platform bezig was om een machine nepnieuws te leren herkennen en zelfs te verwijderen van het platform. De machine spot stukken tekst die zijn gekopieerd en geplakt door verschillende accounts. Verschillende landen doen hier aan mee, waaronder Frankrijk.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.