EU schaft roamingtarieven vanaf 2017 af

  De Europese commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over het afschaffen van roamingtarieven. Vanaf juni 2017 treedt de overeenstemming in werking, maar vanaf volgend jaar april betreft de maximale roamingtarief al 5 eurocent per MB.

  Eurocommissaris Günther Oettinger meldt dat via twitter en het nieuws is tevels door het Letse voorzitterschap bevestigd. Vanaf 30 april 2016 moeten de prijzen al omlaag zijn gegaan naar € 0,05 per minuut voor het bellen, € 0,02 per SMS en € 0,05 per MB voor data. De partijen kwamen na twaalf uur overleggen tot een overeenkomst, waar jarenlang over onderhandeld is. Günther Oettinger, Europees commissaris voor Digitale economie en samenleving, twitterde het volgende:

  Roamingtarieven

  De partijen waren het vooral oneens over de datum waarop de overeenkomst in werking zou worden gesteld. Het Europees Parlement wilde dat de nieuwe regels vanaf eind 2015 in werking zouden treden, terwijl de lidstaten de afschaffing van de roamingtarieven pas in 2018 doorgevoerd zouden worden. Naast het afschaffen van de roamingtarieven is ook een akkoord over netneutraliteit afgesloten.

  De Netneutraliteit in Nederland houdt in dat providers bepaalde diensten geen voorrang mogen geven. De EU vorm van netneutraliteit is minder strict en mag alleen verbindingen blokkeren in bepaalde omstandigheden. Denk daarbij aan het tegengaan van terroristische cyberaanvallen en het voorkomen van digitale verkeersopstoppingen. De Nederlandse netneutraliteit komt met de nieuwe aanpassing te vervallen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.