Door Franse kansspelwetgeving loot boxes nu ook ter discussie gesteld

  Ook de Franse kansspelautoriteiten nemen voor de kansspelwetgeving loot boxes onder de loep. Ook zij hebben elementen aangetroffen die ze niet helemaal juist vinden. Voor de Fransen valt het daarentegen voor hen niet onder de kansspelwetgeving.

  Wel zijn er enkele dingen die aan verbetering toe zijn. Zo heeft de kansspelautoriteit wel kritiek op microtransacties en zijn er mogelijk nog problemen omdat jongeren wel heel makkelijk geld kunnen uitgeven in dergelijke games.

  kansspelwetgeving Loot boxes

  Volgens de Franse kansspelautoriteiten gaan microtransacties 'tegen beleidsdoelen in', maar er is geen reden voor maatregelen. Het kan zijn dat verder onderzoek anders gaat uitwijzen, want vooralsnog is de Franse kansspelautoriteit wel van mening dat de loot box-items kunnen zolang de uitgever ze blijft beheren. Het probleem ontstaat als items een waarde buiten games om krijgen en daardoor voor echt geld ongecontroleerd worden verhandeld.

  Eerder leverde Nederlandse Kansspelautoriteiten al kritiek op loot boxes: er zijn verschillende games die namelijk de wet overtreden, waaronder FIFA 18. Zelf hebben de autoriteiten in eerste instantie geen namen genoemd, maar eerder was al duidelijk om welke titels het waarschijnlijk zou gaan. Ook in België was het al raak, want daar werden de loot boxes inderdaad als gokken bestempeld. Frankrijk heeft weer een compleet andere wetgeving.

  Geen harde maatregelen?

  De Franse kansspelautoriteiten roepen wel op om gezamenlijke acties te ondernemen dat jonge kinderen niet per ongeluk al het geld van hun ouders verspelen. Zo is er ook kritiek geuit dat er geen duidelijke leeftijdsverificatie is voordat er geld wordt uitgegeven. Sebastian Schwiddessen, Associate bij Baker McKenzie focust zich op media en IT wetgeving en deed op LinkedIn de volgende uitspraak over de huidige kwestie:

  "Er is nu te zien dat een gecombineerde (effectieve) actie tamelijk onwaarschijnlijk is, aangezien geen van de opgenomen verklaringen betrekking heeft op concrete plannen voor handhavingsmaatregelen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de verschillende Europese gokautoriteiten verschillende opvattingen hebben over de vraag of loot boxes wel of niet onder gokken horen."

  Bij Nederland en België was het voornamelijk een probleem dat de items een waarde buiten het spel om kregen. In ieder geval krijgt het nog een staartje want de discussie komt in steeds meer landen terug. De vraag is welk land zich als volgende in de discussie mengt. Ondertussen heeft Steam al de eerste acties ondernomen door Nederlanders (tijdelijk) voor twee spellen toegang te ontzeggen van de Steam Market Place.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.