De top 5 beste games waarin je loot kan verzamelen

  Naast missies voltooien en doelen bereiken is er nog een ander, erg belangrijk element in veel spellen: looten. Alle kistjes en verslagen enemies die je tegenkomt leegtrekken in de hoop dat er mooie items in zitten. Maar wat zijn nou de 5 beste lootgames onder recente toppers?

  Laten we wel wezen: elk lootsysteem heeft flaws. Er bestaat geen enkel systeem in een spel dat alle spelers helemaal tevreden houdt - de één vindt Witcher III veel te vrijgevig qua looting, de ander vindt het juist fijn dat je zo lang door kan gaan met dingen oppakken zonder iets te hoeven droppen. Zeker als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met je inventory in Fallout 4.

  De 5 beste lootgames: good sides and bad sides

  We hebben op de volgende pagina's onze ervaring met de 5 beste lootgames van de afgelopen tijd voor je op een rij gezet. Zowel de heerlijke als de ontzettend frustrerende onderdelen worden besproken en tegen elkaar afgewogen.

  5. Skyrim

  Gewoon jammer, het loot system van dit uitgebreide spel van Bethesda. Na het succes van Oblivion voelden de makers blijkbaar niet de behoefte om iets te veranderen aan de gelijkwaardige stats van de soorten items. Het voelt totaal niet alsof er veel verschil zit tussen bijvoorbeeld een Glass Dagger of een Daedric Dagger. En dat is ronduit zonde.

  Doordat dit duidelijke verschil in de stats van items ontbreekt is het niet echt uitnodigend om alle caves en dungeons af te gaan, in een zoektocht naar epische spullen. Een belonender loot-systeem had Skyrim sowieso een betere plek in 'de 5 beste lootgames onder recente toppers' opgeleverd.

  4. Fallout 4

  Dit meest recente Bethesda spel is qua looting een behoorlijke stap vooruit vergeleken met Skyrim, maar voor degenen onder ons die het liefst zoveel mogelijk huizen afgaan op zoek naar verborgen schatten, degenen die eigenlijk vrijwel alles willen oppakken, daar schiet Fallout 4 nog wel voor tekort.

  Maar Fallout 4 leent zich veel meer voor het ontdekken van de wijde omgeving dan dat Skyrim dat doet. Er zit een veel groter verschil tussen alle soorten items die je op de hele map kan vinden. En dat maakt het veel lonender om alle kistjes en verborgen schatten op te zoeken.

  Daarmee heeft deze Bethesda game zich op de 4de plek van de 5 beste lootgames onder deze toppers weten te vestigen. Op naar de volgende settlement.

  3. Destiny

  Deze First Person Shooter had echt de potentie voor een geweldig loot system, maar de waarheid is hard. Uiteindelijk komt het erop neer dat het niet uitmaakt welk level je bent: iedereen trekt naar dezelfde tunnels en caves en maakt gelijke kans op legendarische items.

  Of je nou een level 1 scrub bent of een held van level 24, er is geen verschil in de vindkans van een legendary item. En dat voelt niet bevredigend. Totaal niet. Een kleine kanttekening, die in het voordeel van het spel spreekt, is wel dat het engram system minder frustrerend is dan voor de fix in 2014.

  Misschien zijn de drops lang niet zo veelvoorkomend in de andere spellen in deze lijst, maar dat betekent niet meteen dat het een veel slechter systeem is. Desondanks is de hiervoor genoemde (oneerlijk-voelende) vindkans voor legendaries wel genoeg reden om dit spel van Bungie op de 3de plek te laten eindigen.

  2. Borderlands 2

  Hoewel deel 2 van Borderlands eigenlijk iets kan leren van het eerste deel als het op looting aankomt, krijgt dit spel nog steeds de tweede plek van de 5 beste lootgames onder recente toppers. Zeker in multiplayer zijn de er zoveel drops van fijne nieuwe wapens, met verschillende elementen, dat de innerlijke looter alleen maar blij kan worden.

  Ja, het is wel zo dat het een beetje voelt alsof er meer exclusieve drops waren in Borderlands 1, zeker als je kijkt naar de single player story. En toch heeft dit spel ons hart gewonnen omdat je zo be-la-che-lijk veel kistjes en drops tegenkomt. Heerlijk, zo snel achter elkaar alles droppen en vervangen. Vandaar dat we Borderlands 2 deze tweede plek gunnen.

  1. Diablo 3

  Bovenaan het lijstje van de 5 beste lootgames is, wat ons betreft, Diablo 3 te vinden. Het looten is in deze game een op zichzelf staande sport, waarbij het oprapen van de goederen vaak interessanter is dan het helpen van je teamleden. Dat komt vooral dankzij de belachelijke hoeveelheid vijanden die je tegenkomt die bijna altijd wel bruikbare items komen vallen.

  De gigantische hoeveelheid aan loot bevatte verschillende niveaus aan zeldzaamheid. Veel spelers zijn dagenlang bezig geweest met het verslaan van bazen, hopend op dat ene unieke item. Speciaal voor het looten was er ook het veilingshuis opgericht. Hier kon je al je zeldzame spullen of materialen kopen of verkopen tegen zowel ingame-geld als echte valuta.

  Ook Diablo niet perfect

  Ja, veel van alles wat je loot is bruikbaar. Zijn het niet kant-en-klare wapens die je huidige stats verbeteren, dan kun je al de gevonden voorwerpen omzetten naar crafting material waarmee je wapens kan upgraden of zelf maken. Maar doordat je geen enorme inventory tot je beschikking hebt moet je wel regelmatig al je spullen verkopen/dumpen.

  En daarmee komen we aan het eind van 5 beste lootgames. Hoe ziet jouw lijstje eruit? Laat het ons weten in de comments hieronder!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.