De 10 beste duo's in games

  Games speel je vaak niet alleen. Of je nu gamet via internet en daar spelers ontmoet, of een verhaal doorspeelt met computergestuurde companen; je wordt altijd wel vergezeld. Er zijn daarom ook een aantal legendarisch duo's in games te vinden, die elkaar helpen wanneer het nodig is en elkaar nooit in de steek laten. Hier vind je een top 10 van de beste duo's in de geschiedenis van games.

  10. Kane en Lynch (Kane & Lynch)

  Twee zware criminelen die elkaar onderweg naar hun executie treffen. Voordat zij aankomen worden ze aangevallen door een bende, die beweert dat Kane geld van ze heeft gestolen. Hij moet het zo snel mogelijk zien terug te betalen, anders worden zijn vrouw en dochter vermoord. Dit zadelt hem op met Lynch, die maar wat graag met hem meevecht. Hij lijdt namelijk aan woedeaanvallen die hem de gekste dingen laten doen.

  Het duo vecht zich een weg door hordes criminelen en politieagenten, en raakt verwikkeld in een hardnekkige haatliefdesrelatie. De vastberaden Kane en de grofgebekte, moordlustige Lynch vechten als broers en hebben alles voor elkaar over, terwijl zij elkaar ook net zo graag de nek om willen draaien. Dit maakt het bikkelharde duo interessant genoeg om twee delen lang mee te spelen.

  9. Naiee en Naia (Brothers: A Tale of Two Sons)

  De broertjes Naiee en Naia zijn het perfecte voorbeeld hoe je met je broertje of zusje om moet gaan. Nadat hun moeder is overleden moeten zij hun zieke vader zien te redden van de dood. Hiervoor gaan zij op avontuur, en redden onderweg suïcidale mensen en nemen het op tegen de plaatselijke pestkop.

  Elk personage bestuur je met een van je joysticks, waardoor je ze samen allerlei obstakels uit de weg laat ruimen, en puzzels laat oplossen. De broers werken hierdoor samen als twee handen die één jas dichtritsen; het kan helemaal verkeerd gaan, maar met een beetje oefenen kom je tot een perfect resultaat. Een stel broertjes waar elke ouder trots op kan zijn, dus.

  8. Booker en Elizabeth (BioShock: Infinite)

  Overleven in een vliegende stad, terwijl je wordt belaagd door vijandige troepen en dodelijke robots; klinkt niet best, maar Booker DeWitt doet het allemaal. Uiteraard niet alleen, anders had hij niet in het rijtje gestaan. Hij wordt namelijk bijgestaan door de beeldschone Elizabeth, die vastgehouden wordt in de stad en Booker moet zien te redden.

  Samen vormen zij een perfect duo, waarbij Booker alle actie voor zijn kiezen krijgt, terwijl Elisabeth ammo, Salt, en geld voor hem zoekt. Blijkbaar is zij wereldkampioen Spullen Aangooien, want Elizabeth gooit zelfs van tientallen meters afstand de handigste dingen naar je. Hadden we dat maar in alle games.

  7. Banjo en Kazooie (Banjo-Kazooie)

  Een beer die bevriend is met een vogel. Je ziet het, het kan gewoon. Samen zijn zij versmolten tot één personage dat jij als speler bedient. Banjo doet het meeste werk, zoals het verzamelen van gouden puzzelstukjes en het verslaan van vijanden, terwijl Kazooie af en toe uit zijn rugzak springt op zijn vleugels uit te slaan en het duo een stukje te laten vliegen.

  Ook schroomt Kazooie zich niet voor een bijdehante opmerking hier en daar, en dat is een mooie aanvulling op de lompe houding van de bruine beer. Dan maken zij ook nog prachtige muziek aan het begin van de game, waar Banjo op een banjo speelt, en Kazooie op een kazoo. Ha! Vandaar die naam. In ieder geval een legendarisch duo, waarvan we helaas al enkele jaren niet veel meer van hebben gezien.

  6. Solid Snake en Otacon (Metal Gear Solid)

  De legendarische Solid Snake raakt bevriend met Hal Emmerich, oftwel Otacon, wanneer hij hem uit de kast trekt in zijn kantoor. Otacon is daar een medewerker van ArmsTech en weet oneindig veel van de situatie waar Snake zich in Metal Gear Solid in bevindt. Daarom helpt hij hem via zijn radio en loodst hem door veel situaties heen.

  Deze zakelijke relatie ontvouwt zich al snel in een vriendschappelijke, en daarom praat hij rustig over van alles en nog wat, terwijl Snake net bezig is met het uitschakelen van een groepje Russen. Toch houden we van hem, en de norse Solid Snake ook. Het is niet voor niets dat zij samen heel romantisch en liefdevol op een sneeuwscooter richting de zonsondergang rijden aan het einde van Metal Gear Solid.

  5. Clank en Ratchet (Ratchet & Clank)

  Clank stond al in onze top vijf van beste robots in games, en aangevuld met Ratchet hoort hij ook thuis in dit rijtje. Ratchet in een monteur die bijgestaan wordt door het kleine robotje Clank, die als een soort Inspector Gadget in staat is allerlei handige dingen tevoorschijn te toveren.

  Vaak zit hij op Rachets rug, waardoor hij het duo onder andere kan laten vliegen. Daar komt bij dat het kleine robotje vaak advies geeft aan Ratchet, aangezien hij over veel dingen iets te zeggen heeft. Dit is wel nodig, want Rachets drang naar avontuur zorgt ervoor dat zij samen op de gekste plekken belanden. Wat moeten zij toch zonder elkaar?

  4. Jak en Daxter (Jak and Daxter)

  Natuurlijk verschijnt dit duo in de lijst, aangezien de games bijna allemaal vernoemd zijn naar deze twee helden. Ooit was de knaloranje Daxter ook een mensachtige elf, maar nadat hij in een bak chemische troep viel kreeg hij het uiterlijk dat we vandaag de dag kennen. Hij veranderde in een kruising tussen een otter en een wezel, en gaat samen met zijn maatje Jak op zoek naar de manier om hem terug te veranderen. Helaas is het duo hier na al die jaren nog steeds niet in geslaagd.

  Waar Jak serieus en nors overkomt, zorgt Daxter voor een lading humor in de serie, die op korte duur misschien zelf een tikkie irritant wordt. De oranje otter-wezel zorgt er met zijn gestuntel altijd voor dat het duo in de problemen raakt, en dus volgen wij ze al vijf delen lang op hun wilde avonturen. Ook wist hij het zover te krijgen dat hij de hoofdpersoon werd in zijn eigen game, genaamd Daxter. Of we in de toekomst meer zullen gaan zien van deze twee iconische partners, is nog maar de vraag. Maker Naughty Dog ziet het in ieder geval als ‘een mogelijkheid’.

  3. Link en Navi (The Legend of Zelda)

  Hoewel Link nooit wat zegt, praat Navi de oren van je kop. Het vliegende feetje bevindt zich altijd dichtbij je wanneer je op avontuur bent in Zelda. En dat is maar goed ook, want ze legt je van alles en nog wat uit. Hoe je een zwaard moet vasthouden, bijvoorbeeld, maar ook nuttige dingen zoals de zwakke plek van een eindbaas of de manier waarop je een speciaal voorwerp in het licht moet houden om iets te unlocken. Je zou je bijna afvragen waarom Link de held is, en niet Navi.

  Link is in Ocarina of Time één van de kinderen van de Kokiri, een groep kinderen in een bos. Normaal krijgen al deze kinderen een elfje toegewezen, maar Link is anders. Oftwel, hij heeft er geen. Totdat de Deku Tree, een reusachtige pratende boom, Navi op pad stuurt en samen met Link op avontuur te gaan. Samen vormen zij al meerdere delen een onlosmakelijk duo, en word jij al speler vaak opgeschrikt door het hoge stemmetje van Navi. ‘Hey! Listen!’

  2. Joel en Ellie (The Last of Us)

  Een van de beste duo’s in de geschiedenis van de verhaalvertelling. Nee, Ellie is niet zijn dochter, maar een meisje dat geïnfecteerd is met het beruchte virus maar niet transformeert in een zombie. Het is aan Joel de taak om haar naar een groepje wetenschappers te brengen voor verder onderzoek. De reis is een grote brok ellende (op giraffen na dan) en dat zorgt voor een hechte band tussen deze twee personages.

  Waar Joel begon als een norse, gevoelloze man – iedereen dit het intro heeft gespeeld, weet hoe dit komt- en verandert later in iemand die geeft om Ellie, die zelfs bereid is om te moorden voor haar. Ellie is eigenwijs en grofgebekte, en deinst niet terug voor een beetje actie. Samen helpen zij elkaar met het vinden van ladders, maar ook wanneer één van de twee zich in een dodelijke situatie begeeft. Samen gaan ze huilend, lachend, zwetend en moordend door de game, en veranderen zij elk op hun eigen manier. Gewoonweg fantastisch!

  1. Mario en Luigi (Super Mario Bros. en al die andere games)

  Mario en Luigi, twee Italiaanse loodgieters die het keer op keer voor elkaar krijgen om hun geliefde prinses te laten ontvoeren. Ze heten de Super Mario Brothers, wat ervoor zorgt dat Mario dus eigenlijk Mario Mario heet…

  Al sinds het begin van Nintendo is dit duo het icoon in de game-industrie, waarbij Luigi helaas wel in de schaduw moet staan van zijn oudere broer. Vaak is Luigi erop uit om Mario uit een benarde situatie te redden, maar dat zorgt er meer dan eens voor dat hij zelf gered moet worden. Luigi’s bange karakter staat haaks op de moedige houding van Mario, en dan zorgt ervoor dat zij elkaar perfect aanvullen. Ookal praten zij niet al te veel met elkaar, ze snappen elkaar als geen ander. Het is toch wel heel bijzonder als je dat kunt, en dat maakt dit het beste duo in de geschiedenis van games.

  Natuurlijk zijn we heel veel duo's vergeten, zoals Donkey en Diddy Kong, Sonic en Tails, en Sam en Max. Maar er moeten nou eenmaal keuzes gemaakt worden, en daarom staan deze duo's in onze top 10. Ben je het ermee eens, of had jij het liever compleet anders gezien? Laat het weten!

  The Legend of Zelda Breath of the Wild

  Verkijgbaar vanaf 3 march 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.