Besturingssysteem Huawei komt dit najaar op de markt met smartphone van 260 euro

  Telecomgigant Huawei heeft het dit jaar niet makkelijk gehad. Het bedrijf ligt onder vuur door de Verenigde Staten en kon daardoor geen zaken meer doen met Amerikaanse fabrikanten. Huawei heeft daarom haar eigen besturingssysteem ontwikkeld, dat dit najaar op de eerste telefoon moet verschijnen.

  Door een verbod van president Trump was het voor Huawei niet langer mogelijk om zaken te doen met Amerikaanse bedrijven, wat voor de Chinese gigant een groot probleem was. Die ban is sinds juli versoepeld, maar in de tussentijd is Huawei begonnen om een eigen besturingssysteem te ontwikkelen. Google mocht immers de rechten voor Android, waar voorheen alle Huawei-telefoons op draaiden, niet meer verkopen aan Huawei.

  Het telecombedrijf komt daarom dit najaar met HongMeng OS, zo meldt de Chinese staatskrant Global Times. De software was al langer in ontwikkeling bij het bedrijf, maar was eigenlijk bedoeld voor andere zaken. De eerste Huawei smartphone met HongMeng OS zal later dit jaar verschijnen voor 2000 yuan, omgerekend zo’n 260 euro. Of het besturingssysteem en de smartphone ook zal worden gelanceerd in andere delen van de wereld is nog niet bekend.

  Android wordt verkozen boven besturingssysteem Huawei

  De lancering van het nieuwe systeem betekent niet meteen het einde tussen de relatie van Huawei en Google. Topman Liang Hua vertelde afgelopen week bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat het bedrijf liever Android blijft gebruiken als OS. Het is nog maar de vraag of Huawei op de zwarte lijst van de Verenigde Staten blijft staan, China is momenteel druk bezig met onderhandelen om daar verandering in te brengen.

  De VS is overigens niet het enige land dat Huawei scherp in de gaten houdt. Het bedrijf staat erom bekend nauw samen te werken met de Chinese overheid en andere landen vrezen dat spionageapparatuur wordt gestopt in telecommasten die het bedrijf installeert. In Nederland voert de AIVD een onderzoek uit naar spionagepraktijken, maar tot op heden is er nog geen concreet bewijs gepresenteerd.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.