Apple stopt voorlopig met analyseren Siri geluidsfragmenten

  Apple laat geluidsfragmenten van Siri, of het nou wel of niet geactiveerd was, analyseren door een extern bedrijf Globetech. Het bedrijf heeft vrijdagochtend aan nieuwssite NU.nl laten weten dat het bedrijf voorlopig gaat stoppen met het analyseren van de geluidsfragmenten.

  Apple heeft vrijdagochtend aan NU.nl laten weten dat het wereldwijd gaat stoppen met het analyseren van de fragmenten. Apple treft de maatregel na een publicatie van The Guardian. De fragmenten werden beluisterd om het Siri systeem te verbeteren. De meeste opnames die werden beluisterd waren fragmenten waar Siri bewust geactiveerd werd.

  In sommige speciale gevallen was Siri alleen niet geactiveerd, maar begon het toch met het opnemen van de stem. Dit leidde tot het opnemen van gevoelige informatie van mensen zoals medische en persoonlijke gegevens. De bron van NU.nl liet zich uit over de kwestie:

  We werkten in een grote ruimte met allemaal bureaus tegenover elkaar. De ramen waren afgeplakt met papier. Op de bureaus stonden MacBooks waarop ik geluidsfragmenten kon afspelen, terugspoelen, noem maar op. Die fragmenten duurden van enkele seconden tot veertig seconden. Op die manier moest ik vierhonderd fragmenten per dag verwerken. Soms hoorde je delen van gesprekken waarbij je veel moest typen of dingen die moeilijk te verstaan waren, waardoor je veel moest terugluisteren.

  Apple reageerde ongeveer hetzelfde als Google door aan te geven dat maar ongeveer 1% van alle fragmenten door werknemers wordt beluisterd. Ondanks het lage percentage is het alsnog een groot aantal fragmenten, als er immers één miljoen fragmenten worden opgenomen gaat dit over tienduizend fragmenten en elk fragment kan per ongeluk persoonlijke informatie bevatten.

  Wat gaat Apple nu doen met Siri geluidsfragmenten?

  Voorlopig stopt Apple dus met het analyseren van de fragmenten. We weten niet vanaf wanneer het bedrijf gaat stoppen met de analyse of wanneer het bedrijf weer gaat beginnen met de praktijk. Apple heeft ook gezegd dat ze een update gaan uitbrengen waarin mensen zelf kunnen aangeven of hun fragmenten gebuikt mogen worden voor analyse.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.