'Apple kreeg illegale staatssteun van Ierland'

  De Europese Commissie beschuldigt Ierland van illegale staatssteun aan Apple. Het bedrijf ontkent echter alle vormen van "selectieve behandeling". Dat blijkt uit een brief van de Europese Commissie die in handen is van The Wall Street Journal.

  Vandaag melden bestuurders van de Europese Unie dat onderzoek tot de "voorlopige" conclusie leidt dat Ierland "illegale staatssteun" aan Apple heeft verleend. Dit zou zijn gebeurd via speciale belastingregelingen. Dankzij deze regelingen hebben de Ierse autoriteiten Apple in het voordeel gebracht, aldus de Europese Commissie.

  De anti trust-autoriteit van de EU onderzoekt de zaak. Volgens die instantie heeft Ierland in 1991 en 2007 illegale belastingvoordelen voor Apple opgeworpen.

  Apple krijgt een maand om te reageren

  De Commissie heeft de eerdergenoemde brief naar de Ierse regering gestuurd, met de toelichting dat zij haar onderzoek in juni definitief wil beginnen. Apple en andere partijen krijgen een maand om te reageren na de start van het onderzoek. De Commissie komt naar verwachting binnen 18 maanden (anderhalf jaar) tot een besluit.

  "Apple heeft nooit een selectieve behandeling gekregen van Ierse hoogwaardigheidsbekleders", aldus de Amerikaanse techgigant tegenover Sky News. Het in Cupertino gevestigde bedrijf laat weten dat het dezelfde belastingregels moet volgen als andere bedrijven die zaken doen in Ierland.

  Apple heeft wel meer juridische processen lopen. Vandaag werd namelijk bekend dat het bedrijf de 'medeoprichter' van Beats aangeklaagd heeft.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.