Android batterij en data sneller leeg door onbetrouwbare reclames

  Volgens BuzzFeed News zitten er in verschillende veelgebruikte Android-apps onbetrouwbare advertenties. Door deze advertenties gaat de batterij van een Android telefoon sneller leeg en zijn gebruikers sneller door hun data heen. Zowel de ontwikkelaars als de gebruikers weten hier niets van. Een fraude detector genaamd Protected Media kwam hierachter.

  Rob Bulmahn

  Android batterij en data worden leeggeslurpt

  Blijkbaar zitten er vaak in malafide reclames in bekende en populaire Android-apps. Een onbetrouwbaar advertentienetwerk zorgt ervoor dat er video’s stiekem afgespeeld wordt zonder dat gebruikers en ontwikkelaars hier vanaf weten. Achter de advertentiebanners zaten de video’s die dus niet te zien waren. De video’s slurpen batterijen en zorgen ervoor dat veel gebruikers snel door hun data heen gaan. Dit ontdekte fraude detector Protected Media.

  Waarom verborgen video reclames?

  De reden is simpel: geld. Alles draait om geld. De videoadvertenties zaten verstopt achter reclame banners, maar werden wel ongemerkt afgespeeld. Hierdoor werden de video’s als bekeken geregistreerd, ondanks dat gebruikers dit niet door hadden. Fraudeurs kunnen hier veel meer geld mee verdienen dan met een simpele reclame banner. Video reclames brengen vaak meer geld in het laatje dan gewone banners.

  Het onbetrouwbare advertentienetwerk verdiende goud geld met de verborgen reclames. Dit zou gaan om tientallen miljoenen euro’s per maand. De ontwikkelaars van de getroffen apps werden alleen betaald voor de reguliere banners en dus niet voor de stiekem afgespeelde video’s.

  Android

  Wat waren de gevolgen?

  De gevolgen van verborgen video reclames waren voor de gebruiker niet fijn. Gebruikers zagen of hoorden de video niet, maar zagen na het gebruiken van bepaalde apps wel dat hun batterijduur verminderde en hun databundel sneller opraakte. Dit leidde ertoe dat gebruikers ontwikkelaars van apps de schuld gaven en negatieve recensies achterlieten. Sommige ontwikkelaars lieten weten bang te zijn voor de reputatie van hun apps.

  Ook fraude op WhatsApp

  Nu het sociale media dagelijks gebruikt wordt door veel mensen is het een ideale plek voor internetcriminelen om hun slag te slaan. Ook op WhatsApp is dit het geval. In januari waarschuwde de politie nog voor fraudeurs op de app. De internetcriminelen bedriegen slachtoffers door zich voor te doen als een kennis of een bekende. Vervolgens zegt de crimineel dat hij of zei per ongeluk een WhatsApp-verificatiecode heeft verzonden. Er wordt gevraagd om een zescijferige code door te sturen, maar zodra dit gebeurt is het raak.

  Wil je weten hoe je jezelf het beste tegen internetcriminelen kunt beschermen? Lees dan vooral ons artikel met vijf manieren om te waken over je veiligheid.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.