Google stopt Google+ voor consumenten door datalek maart

Google maakte bekend op haar blog dat er is besloten dat de service Google+ stopt. Dit als aanleiding op het datalek van Google in maart 2018. Google denkt dat er door een verandering in de code van Google+ een een fout is gemaakt met de communicatie met de API. Google heeft verder geen bewijs gevonden dat een ontwikkelaar met deze bug te maken had of misbruik maakte van de API.

Veel mensen schrokken van het bericht dat er data was gelekt bij Google. Google is nu van plan een groot deel van de gegevens te wissen. Verder is het bedrijf ook van plan om de privacy te verbeteren. Google wil voorkomen dat er nog een Google+ drama voor zal vallen.

Hoe stopt Google datalekken zoals die van Google+?

Google wil dus bijvoorbeeld meer instellingen maken voor toestemmingen waarbij apps om je data vragen. Stel je voor dat je Google Agenda wilt gebruiken, dan kan je instellen dat je geen data wil geven aan bijvoorbeeld Google Drive. Verder wil Google er ook voor zorgen dat minder apps data nodig hebben van Gmail. Dit om te voorkomen dat je wachtwoorden, privéberichten of backups in gevaar komen en eventueel gelekt kunnen worden.

Google wil ook zorgen dat, wanneer je een app toestemming geeft tot je belgeschiedenis, SMS of contacten, dat ook alleen die specifieke app dan toegang heeft. Ook dit is om te voorkomen dat je data wordt gelekt.

Google probeert op veel verschillende manieren de gebruikers van hun services te beschermen. Onder andere heeft Google 700.000 apps verwijderd uit de PlayStore. Hierover kan je lezen in het artikel dat we erover schreven. Verder heeft Google ook een bug gevonden in Windows 10, waardoor elke gebruiker administrator rechten kan krijgen op een computer.