Update - Apple onthult iPhone XR tijdens eigen Apple Event 2018

Apple wil de ervaring van de vorig jaar geïntroduceerde iPhone X naar zoveel mogelijk geïnteresseerden brengen. Dat is de filosofie die achter de aankondiging van de iPhone XR schuilt. De nieuw aangekondigde telefoon is het nieuwe instapmodel binnen de iPhone X-familie. Opvallend zijn de felle kleuren waarin de smartphone te zien is: lichtblauw, geel en rood. Het lijkt een speelse variant van de bekende iPhone X.

Aan de voorkant word je begroet door een 6,1-inch LCD-scherm. Geen OLED dus, waarschijnlijk om het prijspunt lager te krijgen. Met een resolutie van 1792 bij 828 pixels is de scherpte van het scherm vergelijkbaar met die van de eerdere standaard iPhone-modellen en Apple noemt het Liquid Retina.

iphone xr

iPhone XR biedt veel voor een lagere prijs

Gelukkig is er qua hardware niet veel verschil met de andere aangekondigde iPhone X-modellen. Zo draait de XR op dezelfde A12 Bionic chip die terug te vinden is in de iPhone XS. Verder heeft de nieuwe telefoon dezelfde twaalf megapixel wide-angle sensor als de XS, al mist de iPhone XR een tweede telefoto lens. Dankzij de nieuwe hardware kan de iPhone XR gebruikmaken van dezelfde softwarevoordelen die zijn aangekondigd samen met de iPhone XS.

De XR is verder eveneens een stuk zuiniger dan de iPhone X met anderhalf uur extra batterijduur dan het vlaggenschip van vorig jaar. Dit alles is verkrijgbaar vanaf 26 oktober met een startprijs van 749 dollar, afhankelijk van de hoeveelheid opslaggeheugen. Een adviesprijs in euro's is op het moment van schrijven nog niet bekendgemaakt.

Naast de aankondiging van de iPhone XR heeft Apple nog meer hardware uit de doeken gedaan. Zo heeft het bedrijf twee iPhone XS-modellen onthuld. Nieuw is het feit dat de XS in twee verschillende formaten beschikbaar zal zijn. Verder is de vierde generatie Apple Watch officieel aangekondigd, waarbij de nieuwe processor en het grotere scherm de grootste blikvangers zijn.

Update: iPhone XR prijzen bekendgemaakt

Naast de Amerikaanse prijs van 749 dollar is ook de Europese prijs voor de iPhone XR bekendgemaakt. De telefoon begint bij 64GB en telt daarna nog twee varianten in de vorm van 128GB en 256GB. Een iPhone XR met 64GB kost in Nederland 859 euro, terwijl de 128GB variant 919 euro kost en de iPhone XR 256GB is vanaf 1029 euro voor jou.

De telefoon is vanaf 26 oktober te koop in Nederland.