Er wordt nu door de Belgische kansspelcommissie opnieuw een onderzoek ingesteld naar de loot boxes in FIFA 19. Omdat de loot boxes in verschillende spellen, waaronder FIFA 19 en Overwatch, volgens de Belgische en Nederlandse wet worden gezien als gokken.

FIFA 19 loot boxes worden niet verwijderd maar wel aangepast

EA is het niet eens met de bevindingen van de Belgische kansspelcommissie, want zij vindt dat het openen van pakketjes in FIFA 19 niet hetzelfde is als gokken. Ze worden in FIFA 19 niet verwijderd, maar EA heeft wel wat aangepast voor de nieuwste voetbalgame.

In FIFA 19 zal de kans dat je een bepaald item krijgt er altijd bij staan, waardoor je weet welke en hoeveel items je kunt krijgen uit de pakketten. Dit is volgens de Belgische kansspelcommissie niet genoeg en daarom hebben zij een klacht ingediend.

Andere grote ontwikkelaars stemmen wel in

Al in april hebben de Belgische en Nederlandse kansspelcommissie aangegeven dat de loot boxes in verschillende grote spellen als gokken wordt gezien. Daarbij gaven ze aan dat dit vooral was gericht op Counter-Strike: Global Offensive, FIFA 18, Overwatch en Star Wars: Battlefront 2. Wanneer ze zich niet aan de regels houden, zal er overgegaan worden tot actie.

De maker van CS:GO, Valve, heeft ingestemd met de eisen van de kansspelcommissie, waardoor de spelers in Nederland en België geen loot boxes meer kunnen openen. Ook 2K Games heeft bepaalde functies uit het spel verwijderd voor de Nederlandse en Belgische gamers. Ook Blizzard, de maker van Overwatch en Heroes of the Storm, heeft het kopen van loot boxes met echt geld in Nederland en België verwijderd.

FIFA 19 komt op 28 september uit voor de PlayStation 4, Xbox One en PC, maar wanneer je de Champions Editie koopt, krijg je het spel al op 25 september binnen.