Eerder was er vanuit de Nederlandse en Belgische kansspelautoriteiten kritiek op de loot boxes. Deze werden als een vorm van gokken bestempeld en daarom werd de wet overtreden.

Counter Strike GO update

Counter Strike: Global Offensive is de eerste titel die hierdoor wordt aangepast. Het is nu wel weer mogelijk om items te ruilen, maar het is nu niet meer mogelijk om items via loot boxes te krijgen. Hierdoor overtreden ze de wet niet meer en tegemoet te komen aan fans die al eerder kritiek hebben geuit op de willekeurigheid waarbij sommige items verkregen werden.

Steam heeft eerder om deze willekeurigheid al actie moeten ondernemen. Hier werd het onmogelijk gemaakt om de verschillende items via de Steam Marktplaats te ruilen. De Belgische kansspelautoriteiten hebben ook gedreigd om acties te ondernemen. Er werd gedreigd met boetes van minimaal 800.000 euro of een gevangenisstraf van 5 jaar.​​​​ Nu zijn eerdere acties teruggedraaid en kunnen items hier weer opnieuw worden geruild.

Krijgt een staartje

De loot boxes kwestie lijkt nu voor deze game opgelost te zijn, maar het gebeurd allemaal wel met een beetje pijn aan het hart. Zo heeft ontwikkelaar Valve aangegeven deze uitspraak van de kansspelautoriteiten aan te willen vechten. Het is duidelijk dat er dus alsnog een staartje aan dit verhaal komt te zitten. Verder zijn er nog veel andere games die op dit moment de kansspelwetgeving aan hun laars lappen en dus in de problemen kunnen komen.