Het langverwachte vervolg in de serie werd zou al eerder uitkomen in 2012. Wegens geldproblemen gaf de Oekraïnse studio in datzelfde jaar echter aan dat de ontwikkeling van STALKER 2 werd stopgezet. Nu lijkt het er dus toch op dat er eindelijk een vervolg zal komen, maar fans zullen nog even geduld moeten hebben.

STALKER 2 aangekondigd voor 2021

Op de STALKER 2 website is het jaartal 2021 te lezen. Ondanks dat het enige wat GSC Game World heeft losgelaten is dat "het bedrijf op dit moment werkt aan STALKER 2", is dit naar alle waarschijnlijkheid het jaar waarin de game zal moeten verschijnen.

Overigens is dit niet het tweede deel in de serie; STALKER: Shadow of Chernobyl, Clear Sky en Call of Pripyat gingen STALKER 2 al voor in respectievelijk 2007, 2008 en 2009. De voorgaande delen verschenen alleen voor de PC, ondanks dat de studio in 2007 aangaf ook games voor de Xbox te gaan ontwikkelen. Over de platformen waarop STALKER 2 moet gaan verschijnen is nog niks bekend.

Op pad rondom Chernobyl

De award-winnende STALKER-spellen zijn first-person shooter, open-world, survival horror games. Een grote verzameling genres in een dus. De games vinden tot nu toe plaats in en rondom Chernobyl waar in 1986 een kernramp plaatsvond, in de game gevolgd door een tweede in 2006.

In de games probeert de speler te overleven temidden van agressieve mutanten en de straling die de kernrampen hebben achtergelaten. De STALKER serie werd geprezen om zijn atmosfeer en verhaallijn en de zeer gedetailleerde technische elementen in de game.