Facebook privacy in het geding door lekken nieuwe intieme data

De gebruikers hebben de gegevens zelf aan Facebook gegeven door via een app een persoonlijkheidstest af te nemen. Deze test bestond uit een hoop psychologische vragen waarvan de antwoorden vervolgens konden worden opgeslagen. Ruim de helft van de gebruikers gaf toestemming om de data op te slaan, daarna ging het fout.

Facebook privacy wordt geschonden

Door het lek zijn de antwoorden, maar ook leeftijd, geslacht, locatie en status-updates naar buiten gekomen. Hoewel het de bedoeling was dat enkel onderzoekers van de universiteit van Cambridge's Psychometrics Centre toegang zouden hebben tot alle data, was het vier jaar mogelijk dat ook anderen toegang hadden doordat het wachtwoord simpelweg online te vinden was. De app werd 7 april verwijderd, maar het was al te laat.

Het is niet de eerste keer dat Facebook discussiepunt is van privacyschending. Eerder viel persoonlijke informatie van 50 miljoen gebruikers in handen van onder andere adverteerders. De persoonlijke data werd door het Cambridge Analytica ingezet voor politieke doeleinden. Facebook heeft sindsdien verschillende datahandelaren geweerd.

Hoeveel privacy heb je?

Bij velen is onduidelijk welke gegevens social media nu eigenlijk van hen bezitten. Maar het is zeker dat kanalen als Facebook veel informatie hebben, zo kunnen websites al gebeurtenissen voorspellen aan de hand van data van social media. Die media lijken meer over jou te weten dan jijzelf.

Momenteel gaat er met de nieuwe privacywet sowieso veel aandacht uit naar privacy. Diensten als Skype en Whatsapp hebben al aanpassingen moeten doen om er zeker van te zijn dat er aan nieuwe privacy-voorwaarden wordt voldaan.