Nieuwe Intel processor met AMD Vega graphics aangekondigd

Dat Intel en AMD gaan samenwerken was sowieso al bijzonder nieuws. In onze CES 2018 verwachtingen beschreven we de komst van een nieuwe kaart al. Nu heeft Intel echt een aankondiging van de chip gedaan. Het gaat om een achtste generatie Core CPU’s met AMD’s RX Vega M. Kortom, een flinke upgrade van de standaard Intel-processors die nu in laptops aanwezig zijn.

Nieuwe Intel processor zijn lichter, kleiner en sneller

De processorchip komt in twee varianten van AMD’s grafische kaarten: de RX Vega M GL die bedoeld is voor laptops en de GH, bedoeld voor kleine desktops. De GL zal vanzelfsprekend een lagere kloksnelheid en mindere hardware hebben dan de GH, maar heeft desondanks behoorlijk wat in huis. De GL-versie komt overigens met Intels achtste generatie Core i5 en i7, terwijl dat voor de GH-versie alleen een i7 zal zijn.

Uit test van Intel is gebleken dat laptops met een RX Vega M GL zo’n tweeënhalf keer sneller zijn dan laptops van drie jaar geleden met een i7 en Nvidia GTX 960M. Games als Hitman, Rise of the Tomb Raider en Total War: Warhammer draaien met een soepele 62 tot 70 frames per seconde in 1080p resolutie.

De nieuwe hybride chip zou zelfs tot 1.13 keer sneller moeten zijn dan laptops met een i7 en Nvidia GTX 1060 Max-Q van 6GB. Deus Ex Mankind Divided draait op 50 frames per seconde. Toch hoeft het allemaal niet veel te wegen, want een laptop die met de chip is uitgerust zou slechts twee kilo zwaar kunnen zijn. Ter vergelijking: wil je een beetje gamen op huidige laptops, dan draag je al gauw bijna een kilo extra mee vanwege de hardware.

Intel chips deze lente in laptops

Vanaf komende lente moeten laptops uitgerust met de chip te koop zijn. Dit zullen in eerste instantie laptops van Dell en HP zijn, naast de nieuwe NUC van Intel zelf. Ook belooft het bedrijf na de release gelijk met drivers van nieuwe games te komen.