Foto: terimakasih0

Agentschap Telecom meldt dat de kwaliteit van WiFi in de binnenstad in twee jaar is verslechterd. Waar twee jaar geleden nog 27 procent slecht tot zeer slechte verbinding had, is dit nu gegroeid naar 40 procent. De overlast is het grootst in oudere woningen. Buiten de binnenstad is de kwaliteit van het WiFi juist verbeterd.

Schakel bij slecht WiFi over naar 5 GHz

Volgens Agentschap Telecom is het aan te raden om over te stappen op het 5 GHz netwerk, omdat dit minder druk is. In de laatste drie jaar is het gebruik van dit netwerk verviervoudigd, maar dit heeft de problemen in de stad niet opgelost. Dit komt omdat de meeste mensen nog wel het overbevolkte 2,4 GHz netwerk gebruiken, vooral omdat andere apparaten zoals smart tv’s of printers dit netwerk nog gebruiken.

Hierdoor wordt deze bandbreedte overbelast en concurreren verschillende netwerken over hetzelfde kanaal. In oudere huizen in de binnenstad is de kans op slecht WiFi het grootst omdat deze huizen niet goed geïsoleerd zijn en het netwerk van de omringende huizen dus ook bij jou sterker binnen komen.

Beter in de buitenwijken en nieuwbouw

In woonwijken buiten de binnenstad is het WiFi wel verbeterd. Met name in de hoogbouw gebruiken steeds meer mensen 5 GHz. Ook zijn nieuwbouwhuizen vaker goed geïsoleerd, waardoor hier minder straling van buitenaf door het huis komt. Dit kan er wel voor zorgen dat het signaal binnenshuis moeilijk door vloeren en muren kan komen. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van extra toegangspunten.

Wil je meer weten over het verbeteren van je WiFi, lees dan onze handige tips hiervoor.