De Witcher documentaire duurt ruim 1 uur en 52 minuten. Daarin is te zien hoe Geralts avonturen van het boek overgezet zijn naar games. Er komen verschillende ontwikkelaars van CD Projekt Red aan het woord over de obstakels die ze tegenkwamen en de discussies met Andrzej Sapkowski, schrijver van de boekenserie, over bepaalde aspecten van het verhaal.

De Witcher documentaire toont ontstaan games

In 2007 kwam CD Projekt Red met de eerste game gebaseerd op de boeken, simpelweg genaamd the Witcher. In de Witcher documentaire komen veel anekdotes voor over de ontwikkeling ervan. Zo legt Paweł Smyła, één van de ontwikkelaars, uit dat 'het uiterlijk en de lichaamsverhoudingen van de personages gebaseerd waren op vechtgames zoals Tekken 1'.

Voor de rechten van de serie koos schrijver Sapkowski overigens voor het snelle geld. Hij had op dat moment niet verwacht dat de games zo succesvol zouden worden en wees de deal om een percentage van de opbrengsten te krijgen van de hand. Inmiddels zijn er van deel drie meer dan tien miljoen kopieën verkocht.

Verfilmingen

Behalve de games is er ook een Scandinavische film- en tv-serie verschenen van the Witcher. Deze waren overigens slecht ontvangen, maar er gloort sinds kort weer hoop. Er komt namelijk een Netflixserie over Geralt aan. Wel moeten fans nog even geduld hebben, want de productie is namelijk pas net begonnen.

De producers van de Netflixserie gaven aan van het verhaal van the Witcher te houden en ernaar uit te kijken de personages uit de boeken tot leven te brengen. De serie zal waarschijnlijk dicht bij het materiaal en de thema's van de originele bron blijven.

The Witcher 3 Wild Hunt

The Witcher 3 Wild Hunt uit 2015 is waarschijnlijk de laatste game met Geralt in de hoofdrol. Het bleek een bijzonder groot succes, waardoor de franchise nu fans wereldwijd heeft. In onze review noemden we het ‘een nieuwe standaard in gaming’. Inmiddels zijn er twee uitbreidingen bijgekomen, genaamd Hearts of Stone en Blood & Wine.

Een week geleden kwam CD Projekt Red nog met een video ter ere van de tiende verjaardag van de franchise. Geralt blikt terug op de avonturen door de games heen en bedankt de spelers die hem daarin bijstonden.