Waar je eerder vandaag hebt kunnen lezen dat de nieuwe iPhone X waarschijnlijk een 12 megapixel-camera krijgt, zijn er uit dezelfde lekken ook gegevens gevonden over de nieuwste Apple TV. Steve Throughton Smith, die ook de iOS 11 lekken over de nieuwe iPhone onder de loep nam, meldt dat de nieuwe Apple TV 4K-beelden met zestig frames per seconden kan afspelen.

Dat de nieuw Apple TV in staat zou zijn om met zo'n hoge resolutie zulke vloeiende beelden te produceren, komt vooral door de nieuwe A10X Fusion chip en een upgrade binnen het RAM-geheugen, dat zou zijn verhoogd naar drie gigabyte. Smith zegt ook dat de geheugenopslag van de nieuwe Apple TV aanzienlijk omhoog gaat, maar absolute aantallen noemt de programmeur niet.

4K Apple TV vijfde in reeks

Als de Apple TV morgen daadwerkelijk aangekondigd wordt, is het de vijfde generatie van het apparaatje. Ruim tien jaar geleden - voor Nederland in maart 2007 - kwam de eerste Apple TV op de markt. Alhoewel het apparaat goed ontvangen werd, heeft het nooit in de buurt kunnen komen van het megasucces van de iPhone. De vorige Apple TV kwam uit in 2015.

In tegenstelling tot wat de naam zou suggereren, is de Apple TV geen televisie. Het is een digitale mediaontvanger die je kan aansluiten op je televisie, waardoor je met één apparaat talloze apps kunt gebruiken. Denk hierbij aan Netflix, YouTube en Videoland, maar ook heuse games als Rayman Adventures.

De nieuwe Apple TV wordt morgen waarschijnlijk onthuld op de Apple Keynote. Die begint morgen om 19:00 uur Nederlandse tijd. Mensen die al een iPhone of iPad hebben, kunnen de persconferentie via een livestream volgen op een speciaal daarvoor opgezette pagina.