Kjellberg speelde de mateloos populaire game PlayerUnknown’s Battlegrounds. Op een gegeven moment raakte hij verwikkeld in een gevecht met een andere speler op een brug en gebruikte hij de racistische term 'nigger'. Gelijk erna probeerde hij het recht te zetten door te stellen dat het ‘niet op een slechte manier bedoeld was’. Maar aangezien het om een livestream ging was de schade al gedaan.

Boze ontwikkelaars

Na zijn uitspraak volgde forse kritiek. Sean Vanaman, ontwikkelaar van de game Firewatch, gaf bijvoorbeeld op Twitter aan een claim in te dienen tegen Pewdiepie. Hij wil dat de YouTuber geen video’s meer op zijn kanaal heeft staan met content van Firewatch of andere games van de ontwikkelaar.

YouTuber Pewdiepie vaker in de fout

De 27-jarige Pewdiepie heeft met 57 miljoen subscribers het grootste YouTubekanaal ooit. Wanneer er zoveel mensen dagelijks naar je filmpjes kijken, waaronder grotendeels jongeren en kinderen, schept dat verwachtingen over een bepaalde verantwoordelijkheid die je moet nemen.

Pewdiepie heeft zich daar tot op heden nog weinig van aangetrokken. Het is namelijk niet de eerste keer dat hij in de fout ging, maar blijkbaar heeft hij er niet veel van geleerd. Eerder dit jaar verbrak Disney het contract met Pewdiepie nadat hij zich antisemitisch uitliet. Ook is hij uit Google Preferred gezet, een advertentieprogramma.

Zo betaalde hij mensen om een bord omhoog te houden met de tekst ‘Dood aan alle joden’, liet hij een acteur zeggen dat ‘Hitler niets verkeerd deed’ en liet hij zich in met nazistische grappen in zijn video’s. De Hitlergroet en het nazi-volkslied stonden ook op zijn kanaal.

Advertentieinkomsten

Door zijn ontslag bij Disney en het stopzetten van contracten en betaalde video’s bij andere bedrijven raakte de YouTuber een grote bron aan inkomsten kwijt. Hij heeft namelijk veel van zijn vermogen te danken aan advertentieinkomsten.

Pewdiepie heeft zelf nog niet gereageerd op de kwestie.

Update

Inmiddels heeft YouTuber Pewdiepie een video, genaamd My Response, geupload waarin hij zijn excuses aanbiedt. Hij zegt in het kort het volgende:

"Het was iets wat ik in een opwelling zei. Ik noemde het ergste wat ik op dat moment kon bedenken. Ik ga geen excuses maken waarom ik het deed, want die zijn er gewoonweg niet.

Ik ben boos op mezelf, omdat ik nu hetzelfde doe als spelers die ik onvolwassen en stom vind. Het lijkt erop alsof ik niks heb geleerd van de fouten in het verleden. Maar ik kan niet zomaar alles zeggen en ermee wekomen."