Het is een steeds grotere doorn in het oog van uitgevers en contentmakers, het voortijdig online uitlekken van footage of gameplay van een serie of game. Zo ook bij Game of Thrones, voordat vannacht de eerste aflevering van het nieuwe seizoen uitkwam circuleerden op internet al verhalen over het plot. De cast van de show heeft zich nu uitgesproken hiertegen.

Game of Thrones cast

Onder andere Kit Harrington, die de rol speelt van Jon Snow, heeft zich hiertegen uitgesproken. In een interview aan Entertainment Weekly zegt hij dat zowel hij als de cast ontzettend boos worden als er weer iets is uitgelekt. Volgens Harrington is het een probleem waar je niets aan kunt doen.

''Sommige mensen willen graag de ervaring voor anderen verpesten dus ik hoop ook altijd dat zo min mogelijk mensen het zien. Maar in de huidige wereld van social media is het niet makkelijk om alles te ontwijken. Je ziet zovaak iets dat je eigenlijk niet wilt zien.''

Aiden Gillen, acteur van Littlefinger, sluit zich daarbij aan. Volgens hem is het pijnlijk voor de cast omdat zij hard hun best doen zodat er niets uitlekt.

''Als er iets uitlekt denk je aan al het werk dat je erin hebt zitten. Ik zeg nooit iets over de serie tegen iemand die niets met de serie te maken heeft. Zelfs niet tegen mijn naaste familieleden, ik neem de veiligheid van de serie ontzettend serieus. Misschien is dat de Littlefinger in mij.''

HBO doet behoorlijk wat om buitenstaanders ook echt buiten te houden. Zo maakt de zender gebruik van scripts die geschreven zijn in codes. Op sets buiten de studio's worden drones ingezet om pottenkijkers ver van de set weg te houden zodat geen beeldmateriaal op internet verschijnt.