De laatste stap op weg naar het afschaffen van roaming kosten binnen de Europese Unie is zojuist genomen. Vanochtend was de laatste stemming voor de wet en de wet is nu dus goedgekeurd. In mei zal de wet ondertekend worden door het Europese Parlement en de Europese commissie, waarna de wet op 15 juni in effect zal treden. Als je deze zomer op vakantie gaat binnen de Europese Unie kun je dus gewoon bellen en appen op het strand of aan het terras.

Afschaffing van roamingtarieven EU op 15 juni

De wet is van invloed op alle burgers van de Europese Unie en ook op een paar Europese landen die nog geen lid zijn zoals Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen. In 2015 werden de kosten van het gebruiken van het mobiele netwerk in het buitenland nog teruggedrongen door de EU, maar nu worden de extra kosten die dat met zich meebrengt dus volledig afgeschaft. De wet is bedoeld om communiceren makkelijker te maken voor mensen die op reis zijn. Op de site van de Europese raad is meer informatie te vinden over de nieuwe wet en de gevolgen ervan.

Eerder postten wij al een nieuwtje over het afschaffen van roaming kosten door de EU in 2017, maar nu weten we dus wanneer dit precies zal zijn. Vodafone schafte eerder al de roaming kosten af voor nieuwe klanten, maar met de nieuwe wet zal dit dus voor alle Europese burgers gaan gelden.