Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven hebben een systeem bedacht dat ongevaarlijke infraroodstralen gebruikt om een draadloos netwerk op te zetten. Met deze lichtstralen zou een capaciteit van 40Gbit per seconde mogelijk zijn, wat honderd keer sneller wifi is dan wat nu mogelijk is. Het signaal zal worden verstuurd door enkele 'lichtantennes' die bijvoorbeeld aan het plafond hangen.

Een ander voordeel van deze nieuwe manier voor sneller wifi is dat apparaten niet dezelfde verbinding hoeven te delen. Ieder apparaat krijgt een andere golflengte van het licht waardoor alles op maximale snelheid kan draaien. Op die manier krijg je ook geen storing met andere wifi-signalen zoals die van de buren.

2000 keer sneller wifi dan gemiddelde verbinding

Huidige wifi-signalen zenden uit met een 2,5 of 5 gigahertz frequentie. Dit lichtsysteem zendt uit met een frequentie van 200 terahertz. Als resultaat is de datacapaciteit veel hoger. Zo lukte het Joanne Oh om een snelheid van 42,8Gbit per seconde te halen. De gemiddelde Nederlandse wifi-signaal is 17,6Mbit per seconde, ongeveer 2000 keer langzamer. Het beste huidige wifi-systeem zal een verbinding van 300Mbit per seconde kunnen halen, nog steeds 100 keer langzamer.

Dit project wordt nog verder ontwikkeld en naar verwachting zal het nog vijf jaar duren voordat het systeem in de winkels komt te liggen.