In de game kom je aan boord bij The Persistence, een onderzoeksruimteschip dat erop uit is gestuurd om een neergaande ster te bestuderen. Op het moment dat een experiment catastrofisch verkeerd gaat, gaat het schip zelf de gestorven bemanningsleden herstellen en ze weer tot leven brengen.

Maar dit proces is compleet verkeerd gegaan, tijdens de herstelprocedure zijn er meerdere fouten opgetreden. Waardoor de bemanning getransformeerd is naar enge mutanten.

Speelstijl van The Persistence PSVR

Als je de game start begin je als de meest succesvolle mutant, als in de versie waarin nagenoeg geen fouten in de software zit. Het hoofddoel is om stamcellen om het schip te verzamelen waarbij je moet overleven tussen de andere mutanten.

Jouw vrienden kunnen de The Persistence PSVR mobile app downloaden waarop ze de ingame map kunnen zien. Met deze app zijn jouw vrienden in staat om jou vooruit te helpen door de stamcellen te vinden of door je naar de andere mutanten te sturen. De kans op overleving op The Persistence ligt hierdoor niet meer in je eigen handen maar in de handen van de mensen om je heen.

Om te overleven moet je door het schip heen navigeren om de motoren weer aan te zetten. Hierdoor kun je het nabij gelegen zwarte gat ontsnappen. Wel wordt het schip volledig random gegenereerd, waardoor iedere keer als je sterft een nieuwe lay-out ziet met nieuwe kansen en mogelijkheden om nu wel het einde te halen.