De wetgeving vereist dat alle data over de inwoners van Rusland opgeslagen moet worden op Russisch grondgebied. In november werd al bepaald dat LinkedIn niet voldoet aan die wetgeving en dus werd er besloten dat het platform niet langer gebruikt kan worden in Rusland. Met de verwijdering van de apps uit de digitale, Russische winkels als gevolg.

LinkedIn in Rusland als niet meer bereikbaar sinds uitspraak van rechter

De dienst op zich was in Rusland al niet toegankelijk sinds de uitspraak die werd gedaan in november van 2016. De app daarentegen was nog wel te vinden voor iOS en voor Android in de repsectievelijke digitale app winkels. Dat is vanaf nu niet meer het geval.

Het verbod op data buiten eigen grensgebied is niet uniek, maar wordt in weinig landen zo streng doorgevoerd als nu gebeurt bij LinkedIn in Rusland. Analysten en experts zien dit als de volgende stap naar een agressieve controle van een overheid op haar eigen volk. Om die reden hebben veel bedrijven ook besloten niet mee te werken aan deze nieuwe wetgeving van Rusland met een blokkade op LinkedIn in het grootste land ter wereld als gevolg.