De grote Google Play Music update is vandaag aangekondigd op het blog van Google. De Android, iOS en webverie van de muziekstreamingdienst krijgen allemaal een makeover. De nieuwe user interface wordt bovendien voorzien van verschillende AI-functies om gebruikers te tonen wat voor hen relevant is. Met behulp van verschillende algoritmes weet het systeem te bepalen waar je bent en wat je doet.

Deze informatie wordt samen met externe factoren, zoals bijvoorbeeld het weer, gecombineerd om de gebruiker afspeellijsten en nummers aan te bevelen die bij de situatie en stemming van het moment passen.

"wanneer je je daarvoor inschrijft leveren wij gepersonaliseerde muziek gebaseerd op waar je bent en waarom je aan het luisteren bent - ontspannen thuis, hard aan het werk, forenzen, vliegen, nieuwe steden ontdekken, de stad ingaan en alles daartussen. Je work-out muziek verschijnt op de voorgrond wanneer je de sportschool binnen komt, een zonnige track start in net als de lucht roze kleur en nummers die je focus verbeteren verschijnen in de bibliotheek"

Nieuwe functies in de Google Play Music update

Na het downloaden en installeren van de Google Play Music update zullen er, elke keer wanneer je de startpagina refresht, verschillende afspeellijsten getoond worden die relevant zijn voor je luistergewoontes. Door AI-algoritmes leert Google Play Musics steeds beter de muziek af te stemmen op je gebruikelijke luisterpatroon. Zo zal het systeem het weten als je elke vrijdag de nieuw uitgebrachte nummers wilt beluisteren en zich hieraan aanpassen.

Ook is er een functionaliteit toegevoegd die vaststelt wanneer je geen internetverbinding hebt en automatisch je offline afspeellijsten instart op basis van waar je recentelijk naar geluisterd hebt.

De Google Play Music update is een nieuw voorbeeld van hoe Google AI inzet om haar diensten te verbeteren. De laatste jaren heeft het bedrijf de algoritmes om foto's te herkennen en te indexeren verbeterd, levert Google Translate minder gekke vertalingen op en heeft ook Gmail AI-ondersteuning gekregen om de inbox van spam te ontdoen.

Concurrenten Spotify en Apple Music hebben elk ook hun eigen gepersonaliseerde afspeellijsten en nummers die afgestemd zijn op de gebruiker. De Google Play Music update lijkt deze trend dus te volgen. De update wordt deze week geleidelijk uitgerold in de 62 landen waar Play Music beschikbaar is.