Een Echte Vermeer - 3 november

Misschien niet de eerste titel die in je opkomt als je denkt aan de vetste films van november, maar ook Een Echte Vermeer lijkt op de zoveelste toffe film van eigen bodem. De film zit niet boordevol met spektakel en actie, maar wat verwacht je dan ook van een film die gaat over kunstvervalsing?

De film speelt zich af in begin jaren 20 in Nederland. Schildertalent Han van Meegeren (Jeroen Spitzenberger) wordt door de belangrijkste kunstcriticus beticht van gebrek aan originaliteit, omdat hij schildert als zijn helden Rembrandt en Vermeer. Ten overmaat van ramp wordt van Meegeren ook nog een verliefd op Jólanka (Lize Feryn), de vrouw van de criticus, die de carrière van Han van Meegeren bijna direct vernietigd. Van Meegeren zint op wraak.

Door zijn talent te gebruiken en een perfecte Vermeer vervalsing te maken wil hij de criticus om de tuin leiden en op die manier vernederen. En met succes. Maar nu komt Han voor een moeilijke keuze: kiest hij voor wraak of houdt hij zijn mond en verovert hij het hart van zijn nieuwe liefde?

Snowden - 10 november

Snowden vertelt het verhaal van, inderdaad, Edward Snowden, die gespeeld wordt door Joseph Gorden-Levitt, de voormalig systeembeheerder van de National Security Agency in Amerika. In 2013 lekte de Snowden belangrijke informatie over de het afluisteren en bespioneren van nietsvermoedende Amerikanen. Het verhaal wordt nu verteld door de ogen van Edward Snowden zelf.

De film wordt geregisseerd door Oliver Stone die in eerste instantie huiverig was om opnieuw een politieke thriller te maken, na zijn statements na zijn film W. over George W. Bush. Toendertijd noemde hij de 43ste president van Amerika 'de op één na slechtste president ooit, op Nixon na'. Uiteindelijk heeft Stone toch besloten mee te werken aan de film over de klokkenluider. Het resultaat kan je zien op 10 november.