Met het nieuwe systeem worden spelers verdeeld in twee Clone State teams: Alpha en Omega. Het worden van een Alpha Clone State is voor iedereen gratis. Als Alpha Clone gaan je skills minder snel omhoog dan bij een Omega, maar het training proces verschilt niet. Ook kan je als Alpha Clone enkel gebruik maken van de meest populaire schepen.

Iedereen kan een Omega Clone State worden met een maandelijks abonnement op EVE Online. Als Omega Clone kan je gebruik maken van alle schepen en stijgt je skill level zoals abonnees op EVE Online dat nu gewend zijn. Voor hen veranderd er niet veel tenzij ze er voor kiezen om hun maandelijkse abonnement op te zeggen en een Alpha Clone te worden.

EVE Online free to play voor iedereen toegankelijk

Met deze nieuwe toepassing in EVE Online free to play hoopt CCP een groei in de community te zien. Het zal ook niet langer nodig zijn om elke maand het abonnement te betalen. Je gaat gewoon terug naar Alpha Clone State, skills die buiten het limiet valt gaan niet verloren, maar zijn weer beschikbaar zodra je weer Omega Cone wordt. Dit maakt EVE Online voor iedereen een stuk toegankelijker.

In november zal EVE Online voor iedereen beschikbaar zijn, maar als je nu alvast een voorafje wilt hebben, EVE Online heeft op het moment een trail van 14 dagen die je gratis kan spelen.