Wij schreven in het artikel van 15 juli over het interview dat Kory 'Semphis' Friesen gaf aan het YouTubekanaal Launders CStrike en de functie en voordelen van Adderall. De drug Adderall zorgt er namelijk voor dat gamers zich langdurig beter kunnen concentreren. De uitspraken van Semphis hebben ervoor gezorgd dat de eSports anti-drugs regels nu aangescherpt gaan worden.

Doping op eSports toernooien

Naast Semphis hebben verschillende andere anonieme eSportsspelers aangegeven dat er inderdaad veel doping wordt gebruikt. Semphis is momenteel de enige gamer die officieël heeft aangegeven Adderall te hebben gebruikt. Eurogamer vroeg om toelichting vanuit de Electronic Sports League (ESL) en kreeg het volgende antwoord van Anna Rozwandowicz, head of communications:

'We weten al een tijdje dat prestatieverbeterende drugs een uitdaging vormen, die we uiteindelijk onder ogen moesten zien zodra het professionalisme en de inzet in de eSports hoger zouden worden.'

eSports anti-drugs regels worden wereldwijd strenger

Volgens Anna Rozwandowicz vormen de prestatieverbeterende drugs een onderwerp dat door de ESL wordt onderzocht en aangepakt moet worden om de integriteit van de sport te behouden. Maar onderwerpen van dit niveau hebben tijd nodig om onderzocht te worden. Om drugstesten af te nemen, moeten bijvoorbeeld regels opgesteld worden en moeten andere organisaties diezelfde regels gaan hanteren.

De integriteit van de sport is belangrijk en de verschillende organisaties moeten om de tafel gaan zitten om de eSports anti-drugs regels aan te passen en om controles uit te voeren. Naast de integriteit moet ook de veiligheid van de vaak jonge sporters worden gewaarborgd. Om deze redenen hebben verschillende teams een psycholoog in dienst, om de teamleden voor te bereiden op alle aandacht en stress.

Pedro schreef eerder over doping in eSports en dat er meer wordt gebruikt dan alleen Red Bull. XGN.nl ging daarbij opzoek naar antwoorden van gamers of er interesse is in drugs.