13 Reasons Why zelfmoordscène door Netflix verwijderd

  Netflix verwijdert de zelfmoordscène uit het eerste seizoen van 13 Reasons Why. Dat meldt The Hollywood Reporter. De aanpassing wordt gemaakt op aanraden en met steun van meerdere experts op het gebied van zelfdoding en moet helpen om het risico voor kwetsbare kijkers te verlagen.

  Netflix

  De oorspronkelijke scène liet in grafisch detail zien hoe hoofdpersoon Hannah zichzelf van het leven beroofde en duurde ongeveer drie minuten. De nieuwe versie richt zich vooral op de reactie van Hannahs ouders. De scène wordt zo minder grafisch en minder pijnlijk om te kijken.

  Zijn de showrunners het eens met deze beslissing?

  De 13 Reasons Why producers en showrunner Brian Yorkey hadden de oorspronkelijke scène bedoeld om te laten zien dat zelfmoord rommelig en pijnlijk is. Toch zijn ze het wel eens met de beslissing de scène aan te passen. In reactie op de bedenkingen van professionals zijn zij met Netflix overeengekomen om de scène aan te passen.

  De aanpassingen zijn niet gemaakt vanwege de inhoud van het aankomende derde seizoen. Ook zijn ze niet expliciet bedoeld om de bestaande controverse rondom de serie te verminderen. Netflix en het team achter de serie hopen dat 13 Reasons Why bij kan blijven dragen aan het bespreekbaar maken van depressie en zelfmoord onder tieners.

  Is deze verandering van invloed op het derde seizoen van 13 reasons why?

  De scène is, zoals eerder gezegd, niet aangepast omwille van de inhoud van het nieuwe seizoen van de serie. Brian Yorkey zegt wel dat het voortbestaan van de serie en de boodschap dat we meer naar elkaar om moeten zien belangrijker voor hem zijn dan het behoud van de originele scène. Indirect is er dus wel sprake van belangen voor seizoen 3.

  Als je aangedaan bent door het onderwerp van dit artikel kun je kijken op 113.nl om hulp te zoeken van professionals. Ook kun je bellen met de hulplijn voor zelfmoordpreventie via 0900-0113.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.