De nieuwe regels zijn in het leven geroepen om de coördinatie van elektronische communicatie in de hele EU te verbeteren. Voorheen waren tarieven voor gesprekken en SMS berichten naar het buitenland vaak duurder dan binnenlandse communicatie. Dat blijft wel het geval, maar de prijzen liggen nu een stuk lager.

Wat waren de oude telefoontarieven binnen de EU?

De tarieven voor communicatie waren verschillend per land en per telecom provider. Deze grote verschillen waren deel van de aanleiding voor de nieuwe wetgeving. Gemiddeld waren gesprekken en SMS-berichten naar het buitenland drie keer zo duur als binnenlandse gesprekken, maar dat betekent dat het in sommige gevallen meer dan drie keer zo duur was.

De nieuwe wetgeving zorgt dat een telefoongesprek naar het buitenland nooit duurder is dan 19 cent per minuut, en een SMS bericht op 6 cent blijft hangen. Dit is zonder BTW, dus eigenlijk is het duurder, afhankelijk van het BTW-tarief van het land waaraan je betaalt.

Zijn er nog meer telecom maatregelen geweest?

De nieuwe tarieven zijn onderdeel van een groter plan om de telecom binnen de EU aan te pakken. Als onderdeel van hetzelfde initiatief werden in 2017 de extra roamingkosten in het buitenland afgeschaft. Daardoor kost roaming nu overal in Europa evenveel als thuis.

Overigens blijven bedrijven de oude telecomtarieven betalen, ook voor buitenlandse communicatie. Dit omdat providers vaak al aantrekkelijke aanbiedingen hebben voor bedrijven.